Правописът се променя

121
Правописът се променя

От 1 септември нови правила

От 1 септември влизат в сила нови правила за правописа в българския език. Промените, които се въвеждат от езиковедите от Института по български език на БАН, са различни - от опростяване на стари правила до въвеждане на още по-сложни.

Промените са описани в увода на новото издание на правописния речник. Уводът ще бъде публикуван сега, а самият речник - през 2012 г.

Вестник “Труд” дава и няколко примера за промените: В официалната кореспонденция, например, учтивото обръщение "Вие" ще се пише само с главна буква, независимо дали се отнася до едно или много лица. Досега "вие", отнесено към много лица, беше с малка буква.

Малко по-сложни са нещата при изписването на институциите в различни ситуации. Правилата не са нови, но експертите са решили да им обърнат допълнително внимание, тъй като грешките там са много. Има значение в какви видове изречения се използват те.

Например Българска академия на науките, спомената веднъж в текста, се пише с главно "Б", а в следващото й използване ще е вече “Академията”. Друг пример е при "Съюзът на...". При всяко следващо използване в текста ще е само “Съюз” с главна буква.

Има и частни случаи, като например при министерствата. В единия вариант важат гореспоменатите правила, но ако, да кажем, служител използва думата, за да уточни местоработата си - тогава е с малка буква.

Пълното изписване на абривиетури и имена на институции ще започва с главна буква само на първата дума. Голяма част от хората го правят и досега така, но има също немалка част, която се влияе от правила в други езици, където всяка дума е с главна буква, аргументират се от БАН.

Интересно е уточняването и обличане в правило на използването на думи, повлияни от съвремието, като например е-правителство, е-търговия, атачмънт, дискаунт, копеймънт, плейофи, постинг, диджей, есемес, пиар, дивиди...

В някои случаи се премахва изискването за използване на главни букви при наложени съчетания от рода на брайлова азбука, рентгенов апарат и т.н.

Правилното изписване на текстове на снимки, таблици, диаграми и графики е горе, долу, в центъра и вляво, но не и вдясно. Причината за това е наложената практика.

Опростени са максимално и правилата при използване на запетаите.Коментари

Коментар: 3
Горанова

Некадърни не знам дали ще излезем, но неграмотни ...

Коментар: 2

kakvo da kaja prosto.. i za kakvo sa tezi promeni.. nie zavyrshilite koga shte gi ychim, nakraq shte izlezem nekadyrni sigyrno..

Коментар: 1

e bravo sega se okazva 4e ne moga i da pisha pravilno ve4e....o6te nqkoq glupost nqma li da izmislite v taq poburkana durjava?????!!!!!!


  • 1

Добави коментар