Познавате ли детето си?

180
Познавате ли детето си?

Кои са първите прояви на характер?

Всички бебетата се раждат със собствен характер и проявата му определя дали ще се смеят или плачат при всяка промяна и новост, дали ще продължават да опитват, дори когато нещата не се получават или ще се предават и може би дори колко скоро ще проходят.
Психолозите твърдят, че всяко дете се ражда с „комплект” от няколко личности характеристики и комбинацията им определя бъдещия темперамент на детето.

Колко скоро ще знаете какво е детето ви? Някои черти на характера са очевидни още от раждането, други се проявяват не по-рано от 3-4-ия месец, а трети се развиват с години. Кои са важните характеристики?

Ниво на активност

От съвсем рано може да разберете дали бебето ви е високо активно или по-скоро предпочита да съзерцава света от удобното си и сигурно място. Добре е да знаете, че спокойните бебета не обичат да бъдат стимулирани, а активните обратно – радват се на всичко, което може да им предложите като занимание, звук, цвят, игра. Високо активните деца – съвсем логично – усвояват двигателните умения много по-рано, но пък и много повече застрашават собствената си безопасност, с което трябва да сте особено внимателни.

Рутина

Бебето ви или ще спи, яде и пълни пелените като по часовник, или ще се съпротивлява на всеки ваш опит да въведете какъвто и да е режим в ежедневието му. В първият случай трябва да се съобразите с нуждата на детето от рутина и подреденост, дори това да означава да организирате собствения си ден около неговите нужди. Ако детето ви е от „непостоянните” пък, не прекалявайте с опитите да се наложите – компромисният вариант е да въведете рутината „от части”: да държите на времето за хранене или за сън, например. Така или иначе, няма да успеете да въведете твърд режим – задоволете се и с по-малко за спокойствието и на двама ви.

Общителност

Бебето ви или се усмихва и се радва на всеки, или „избира” любимците си, които обикновено са доста ограничен брой. Общителното дете няма нужда от намесата ви, а срамежливото се нуждае от тактичността и разбирането ви – никога не насилвайте срамежливото дете да общува.

Адаптивност

Ако детето ви е адаптивно, сигурно дори и не сте се замисляли над това, но ако отказва да спи на „чуждо” място и хвърля в лицето ви всяка нова храна, която му предлагате, със сигурност отдавна знаете, че си имате работа с мразещо промените хлапе.

Емоционалност

Детето ви изразява чувствата си гръмко и с продължителен плач или по-скоро хленчи и промърморва, ако нещо го притеснява? Децата с интензивна емоционалност могат да направят чудеса с плача си и с вашата нервна система – не се обвинявайте, ако не винаги успявате да ги успокоите. При тях понякога това е просто невъзможно. „Тихите” деца, от друга страна, са по-„лесни” на пръв поглед, но изискват много повече работа от ваша страна, за да ги разберете и наблюдавате внимателно. Те се нуждаят от това – дълго време вие ще сте техният „преводач” на емоции.

Нагласа

Някои бебета са просто щастливи и се събуждат усмихнати, докато други са предимно „недоволни”. Твърди се, че това е и въпрос на наследственост. Тайната и в двата случая е да позволите на детето си да е такова, каквото е.

Разсеяност

В началото ще сте изключително доволни, ако детето ви се разсейва лесно – при всеки проблем ще ви е достатъчно да пуснете любимото филмче, например и ситуацията ще се реши. След време обаче ще установите, че в същата степен детето ви ще разсейва и извън дома, ще тръгва след всеки интересен предмет (или куче) и ще сменя посоките със завидна бързина. По-концентрираните деца също крият своите изненади – ако детето ви е в състояние да играе с една и съща играчка с часове, не се учудвайте, когато реши да я счупи, например.

Постоянство

Ако детето ви не се отказва, въпреки неуспеха, и упорито преследва целта си, е добре да го насърчавате и да му предлагате нови и нови предизвикателства – така то ще е щастливо. И обратното – ако и най-малкият неуспех е в състояние да сломи хлапето, не го насилвайте, дайте му време и му позволете да опита отново, когато е готово е за това.Добави коментар