Позитивно родителство

170
Позитивно родителство

Няма родител, който върши насилие от щастие

"Родител, който причинява болка, е защото той самият страда." Това каза Надя Стойкова, изпълнителен директор на сдружение "Институт по социални дейности и практики”. По думите й няма родител, който върши насилие от щастие "или това вече е някаква друга диагноза, не е родител”.

"Затова смятаме, че родителите имат нужда от помощ и подкрепа в това, когато им е трудно да бъдат родители и всъщност без да искат разрушават децата си. Родител, който върши насилие над детето си, има нужда от помощ. Ние не заклеймяваме тези хора, не казваме: "Те са ужасни”. Даваме си сметка, че човек, който причинява болка на другия, е защото той самият страда по някакъв начин и има нужда от помощ. Разбираме, че не е лесно да си родител в днешно време, затова трябва да говорим, да споделяме, да търсим помощ, да се учим от доброто и добрия опит на другите около нас”, каза Стойкова.

Възрастта от 0 до 3 години е най-уязвима, защото тогава децата са в най-голяма степен зависими от възрастния и от родителя. Тогава децата не могат да говорят и да разкажат, ако се случва нещо нередно с тях.

"Големият въпрос е как да научим детето си да се държи по начин, който е полезен за него, който не го разрушава. Тогава родителят трябва да сложи границите”, каза Стойкова. Според нея позитивното родителство учи родителите как да направят това без те да разрушат детето си, да кажат"„не”, да сложат граници и да могат да говорят за това, което изпитват и чувстват, да овладеят гнева и насилието.

"Ние работим изключително много по отношение на превенция на сексуалното насилие над деца. Това е другият голям въпрос. Иска ни се да си признаем, че това се случва и ни се иска да помогнем на децата, на които това се случва, да могат да продължат живота си по един добър начин. По този начин ние използваме така наречения "Резилианс подход” за работа с деца, които имат травматичен опит. Чрез метода им помагаме да открият ресурсите в себе си, вярата – всичко, което дава надежда и човек може да продължи напред”, каза Стойкова.

Тя отбеляза пред Фокус, че работят и със служителите на съдебната система и на полицията. "Разпитите в момента, както протичат в българската система, допълнително вършат насилие към психиката на детето”, каза още тя.

Припомняме ви, че скорошна анкета показа, че много българи не виждат нищо лошо в насилието като форма на възпитание.Добави коментар