Повече свобода

132
Повече свобода

Как да научите детето си на независимост

Според всички съвети детето ви вече е на възраст да опитва да се облича само или да подрежда играчките си, но то просто отказва. Какво може да направите?

Дете, което предпочита да се държи безпомощно, вероятно се страхува от неуспех или просто иска повече внимание, отколкото получава. А може и просто да е свикнало да държите ръката му винаги и за всичко.

Каквата и да е причината обаче, за негово добро трябва да го научите да е по-независимо и да не се страхува от това. Основните похвати са целта са:

50 на 50. Когато детето отказва да направи нещо само, договорете се да му помогнете наполовина – така ще го включите, без да го притискате излишно.

Предизвикайте го. В достатъчно спокоен момент просто попитайте детето кои са трите неща, които може да направи съвсем само. След като ги изброи, предложете да ви ги демонстрира – ако усетите колебание, насърчете го убедително.

Отделете повече време. Ако имате достатъчно време за детето си и то получава качественото ви внимание, вероятността да опитва да прави и някои неща само се повишава значително.Добави коментар