Повече първолаци

46
Повече първолаци

На 15 септември ще се знае броят им

Още не се знае точният брой на първокласниците, но ще са малко повече от миналата учебна година, тъй като има леко демографско увеличение. На 15 септември ще се знае колко ще са учениците в първи клас, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

По думите му добра новина е, че на фона на всички лоши прогнози от миналата година, има обратен процес - българската емиграция е започнала да се връща в България. Затова се поставя един въпрос, който досега само е бил обсъждан теоретично и трябва да се мисли как да се обучават децата на български език, особено тези, родени в чужбина, отбеляза министър Игнатов. Той добави, че през миналата година, по неофициални данни, около 200 000 души - български емигранти, са "започнали да се движат към България".

Според отчетите, които получаваме, всичко е наред и на 15 септември трябва да започне нормално учебната година, но понеже зная къде живеем, напълно е възможно "някой да каже тогава, ама ние не сме довършили, още два пирона ни остават...", заяви образователният министър, попитан очаква ли проблеми за началото на учебната година.

Системата на образованието се готви и 15 септември ще бъде един празник, отбеляза министър Игнатов.

По повод на идеята малките ученици да не носят учебниците си в училище, тъй като там ще имат втори комплект, образователният министър каза, че сега тя се обсъжда и бавно ще навлезе в практиката. Естествено е, че след като има целодневна организация на учебния ден, е напълно нормално да не се носят учебниците в клас, добави Игнатов.

При целодневното обучение на учениците занималните се плащат от държавата, а "ако някъде се плаща, има нарушение или е частно училище", посочи министърът.Добави коментар