Повече от половината ученици у нас между 13 и 15 години са жертва на тормоз или насилие

164
Повече от половината ученици у нас между 13 и 15 години са жертва на тормоз или насилие

Насилието може да бъде под различни форми и ние трябва да ги познаваме

Повече от половината ученици в България между 13 и 15 години са били жертва на тормоз или насилие в и около училище, сочи проучване на УНИЦЕФ, а проблемът е сериозен и сред останалите възрастови групи. Във връзка с това започва кампания, насочена към намаляване на толерантността в обществото спрямо насилието и към разпознаване на различните му видове.

По данни на УНИЦЕФ, страната ни се нарежда сред първите 10 от общо 43 изследвани държави от целия свят, засегнати от тормоз и насилие в училищата, заяви Деница Каменова, директор Комуникации в УНИЦЕФ България. Тревожната статистика не свършва дотук.

"За 2016-2017 година в страната ни има регистрирани 8 000 случая на насилие и тормоз в училища. Всяко второ дете между 13 и 15-годишна възраст сигнализира, че е ставало обект на тормоз или насилие в или около училище през последните месеци", обясни Каменова, цитирана от Дарик радио.

Във връзка с това от УНИЦЕФ, съвместно с Министерството на образованието организират кампания, насочена към намаляване на толерантността в обществото спрямо насилието. Ще се работи и за разпознаване на различните видове насилие, поясни още Деница Каменова, защото то не e само физическо.

"Може да бъде вербално, може да бъде тормоз, кибертормоз, може да бъде психологическо. По наши наблюдения и данни има недостатъчно познаване на всичките тези видове и форми на насилие", поясни още тя.

Кампанията започна с ученически дебат по темата в Националната финансово-стопанска гимназия в София. Тя ще приключи през февруари догодина и на базата на нея ще бъде разработен механизъм за превенция, който ще се прилага в българските училища от следващата учебна година.

Добави коментар