Повече деца отпадат от училище

43
Повече деца отпадат от училище

Момчетата и момичетата работят, вместо да посещават часове

Расте броят на децата, които напускат училище. През миналата учебна година в клас не са се върнали 4000 българчета, а само за първия срок на тази броят им стига 1700. През първия и втория срок, най-много напуснали училище деца има в Сливен - 425. На второ място е Бургас с 353-ма отпаднали ученици, следва Пловдив, където за миналата учебна година 348 деца не са се завърнали в класните стаи.

В дъното на класацията, с най-малък брой напуснали, е Габрово. Там от училищния дневник са изчезнали имената на общо 9 ученици. Най-често от училище отпадат петокласници. Ако доскоро децата не са се връщали в час след 7 или 8 клас, сега това се случва в долните класове.

Според главния експерт в Синдиката на българските учители Иван Кънчев, причините са „икономически, ниските доходи, ниския стандарт на живота, социални причини, много често родители, които са с ниска степен на грамотност, а дори и функционално неграмотни”.

Деца на плаващ график

Статистиката потвърждава – само през миналата учебна година 2340 деца са напуснали училище заради семейни проблеми и бедност. Основното училище "Христо Ботев" в бургаския квартал Победа не прави изключение. "Аз ги наричам тези ученици в плаващ график, дори ги наричам така, че те ту идват, ту потъват, изчезват. Значи родителят решава, че детето трябва днес да върши някаква работа и ще го остави вкъщи.", казва директорът Михаил Харизанов.

С идването на лятото броят на отсъстващите расте. "Ученичката е принудена да гледа по-малкото си братче, докато майката работи, друг е въпросът, че майката е изтеглила кредит, който се оказва, че не може да плаща, притискат я заемодателите", обяснява преподавателят по история Мария Василева.

Осмокласникът Георги помага на семейния бюджет, но след училище: „Работя в строителството, обикновено работата ми е да помагам на баща ми да му давам зидария, фаянс, теракот, шпакловки, такива работи”.

Идва неграмотно поколение

От УНИЦЕФ алармират - чакат ни неграмотност и безработица, ако не се вземат спешни мерки за решаване на проблема. „Ясно е, че броят на младите хора, които не могат да си намерят работа на пазара на труда ще се увеличи, ако това продължава. Защото трябва да имаш определени познания и образование, за да си намериш работа”, казва представителят на организацията у нас Таня Радочай.

Проучване отпреди месец показа, че младежите без работа у нас са над 75 хиляди, съобщава bTV.

Какво прави държавата?

Просветното и социалното министерства са разработили стратегия, която цели да намали броя на преждевременно напусналите образователната система деца до 2020г. Тя предвижда подобряване на материалната база в училищата, и осигуряване на транспорт, за да не спират да учат социално слабите деца.Добави коментар