Последно - квотите остават

37
Последно - квотите остават

План-приемът след седми клас не се променя

Квотите за момчета и момичета за гимназиите след 7 клас остават. Това обяви днес просветното министерство, след като лансирането на противоположната идея - за премахване на квотите, предизвика взрив от недоволство сред родители, ученици и учители. От Министерството на образованието обясниха, че нищо в План-приема след 7 клас тази година не се променя.

Колкото до идеите на министър Сергей Игнатов, че квотите трябва да отпаднат, за да не бъдат дискриминирани момичетата, зам.-министър Милена Дамянова обясни днес, че министърът не е бил правилно разбран от медиите, посочна БНТ.

Всичко започна преди седмица, когато министър Игнатов обяви, че се обсъжда възможността за отпадане на квотите за момичета и момчета в гимназиите след 7 клас. Министърът каза още, че в Стара Загора го питали "Вярно ли е, че ще имаме само девически паралелки, а той отговорил "че квотите имат дискриминационен характер и това разделение е сегрегация".

В понеделник на сайта на министерството се появи съобщението, че в план-приема след 7 клас не се предвиждат квоти. Но имаше допълнение, че самите училища могат да ги определят по своя преценка. Това съобщение явно не е разбрано, защото се надигна вълна от недоволство сред родители, ученици и директори. Съобщението изчезна, а днес зам.-министър Дамянова обяви, че не е имало никакво намерение квотите да отпадат.

Тази идея се появява от време на време в публичното пространство, но никога не е намирала подкрепа, защото ако се осъществи, означава елитните езиковите гимназии да се напълнят предимно с момичета, а момчетата да нямат достъп до тях, което пък е друг вид дискриминация. Защото се знае, че в тази възраст момчетата се учат по-лошо.

Колкото до местата - тази година те са 38 000 - 22 000 в профилираните и 16 000 в професионалните гимназии. Седмокласниците са обаче едва 58 000, с 5 000 по-малко от миналата година и конкуренцията ще е слаба. За едно място ще се борят по-малко от две деца. Това е така, защото набор 1997 е най-малкият за последните 20 години.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар