Поредността на децата определя характера им

224
Поредността на децата определя характера им

Лидери, дипломати и глезльовци

Сред многочислените опити на психолозите да разберат как се формира характерът на човека има и една такава теория – на този процес влияе поредността на появата на детето на света. Т.е. първите, средните и най-малките деца в семейството се различават по характер. Разбира се, става дума само за случаи, в които семейството има повече от едно дете.

Как влияе поредността на децата върху характера им?

Първо дете – най-голямото, лидер и „опитно мишле”


Раждането и възпитаването на първото дете за всеки родител е голямо изпитание. Майката и бащата обикновено нямат опит и поради това детето се превръща в истинско опитно мишле – с него родителите разбират какво означава да отглеждаш и възпитаваш, с него правят редица грешки или преодоляват поредицата от страхове, които ги вълнуват.

От друга страна, първото дете печели на 100 % цялото внимание на родителите, няма конкуренти и детето привиква да бъде единствено. Поради това появата на сестра или брат често се преживява тежко – ревност, обиди към родителите, опити да се възстанови предишното положение и дори затворяне в себе си.

При такова стечение на обстоятелствата някои първородни деца решават, че трябва да „заслужат” любовта на мама и тати и започват да изпълняват стриктно желанията и очакванията на родителите. В резултат детето или сляпо следва амбициите им, или започва да е в постоянен конфликт с тях и прави всичко по свой начин.Друга черта на първородните деца е, че те обикновено са лидери, много са отговорни, дисциплинирани и организирани. При появата на по-малките братя и сестри те също поемат част от отговорността за тях – стечение на обстоятелствата, което отрано ги прави помощници у дома. Често се случва голямото дете да учи по-малките, процес, който го превръща в по-бързо развиващо се и нерядко – най-умното в семейството.

Часът на раждане определя бъдещето на детето

Средните деца – дипломати


Смята се, че детата, които заемат „средно” положение в семейството, изпадат в най-тежко положение – те получават най-малко родителство внимание и освен това трябва да се справят в отношенията и с по-големия, и с по-малкия.

Поради това стечение на обстоятелствата обикновено средните деца си изработват забележителни дипломатически способности и стават един вид „посредници”. Такива деца израстват с гъвкав и лек характер, способни са да правят компромиси и с леко да се разбират с другите хора. Средните деца също така по-лесно се адаптират към нова среда и в нов колектив.

Какви са децата, родени в годината на Коня

Когато на средните деца не им се даде достатъчно любов (поради наличието на още деца), често те развиват ревност, завист и се борят всячески с братята и сестрите си за любовта на родителите. Тази ситуация може да бъде облекчена значително, ако средното дете притежава отличителна черта, напълно разграничаваща го от по-голямото и по-малкото дете. Например, той е от един пол, а те – от друг. Или пък притежава изключителен талант в определена област.

Най-малкото дете – любимец и глезльо


С най-малките деца ситуацията е доста по-разбираема и простичка. Най-малкият винаги получава повече любов, грижа и внимание. Всички го обгрижват и наблюдават, всички му помагат. Като резултат, той може да се превърне в разглезено дете, лениво и привикнало към неизменната помощ на другите. Такива деца често не искат да поемат отговорност и не умеят да взимат самостоятелно решения.

Друга отличителна черта на най-малките деца в семейството са веселостта, склонността им към творчество и нестандартни подходи. И все пак, имайте едно на ум, мили родителите – научете тези деца на труд и отговорност!

 Добави коментар