Ползите от плуването – от годинка до 6-годишна възраст

1547
Ползите от плуването – от годинка до 6-годишна възраст

Характеристики на обучението според възрастта

Ако сте решили да запознаете детето с плуването още от ранно детство (1,5-3-годишна възраст), бъдете готови за възможността първите заниманията на детето да протекат и на сухо. Напълно нормално е детето ви да не е готово за досега с водата.

Макар да обича да се къпе и плацика в коритото у дома, при вида на басейна детето може да се напрегне и скове. Възможно е и да се разплаче. В такива случаи едва след няколко занимания детето ще се отпусне и ще започне да се радва пълноценно на водния спорт. Играта е най-добрият начин малкият човек да се запознае с водата и да преодолее страховете си!

Трябва да знаете, че адаптацията понякога изисква поне няколко занимания. Препоръчително е детето да ходи на плуване редовно – поне 2-3 пъти седмично.

Да научим детето да плува


Децата на вързаст 1,5-3 години не се учат да плуват кроул или брус. На тази възраст е невъзможно да се обучава съгласуване на дишане и движения с ръцете и краката. За професионално обучение можете да помислите, чак когато детето навърши 5-7 години.

Именно тогава интелектът му е развит достатъчно, за да може да координира тялото си напълно. Основното за децата до 3 години, които плуват редовно, е да получават положителни емоции от водата, да формират правилно отношение към нея и да се каляват физически.

Когато детето не е запознато с плуването, се научава на най-простичките неща: да не се бои от вода, да играе в басейна без страх, да прави опити да лежи по гръб във водата и да тренира издишане във водата.

В случай, че умее да плува, треньорът ще се съсредоточи и върху други умения – да плува под и над водата, да се задържа във водата и да се учи да „пълзи” във водата. Към 3-тата година малките плувци могат да бъдат научени да използват очила за плуване и маска за гмуркане.

На какво се учат децата на възраст 3-4 години

На 3-годишна възраст децата разполагат с достатъчно сили и координация, за да могат да изпълняват базови техники от плуването. В този период заниманията във вода помагат не само за физическо усъвършенстване, но и за развиването на познавателния интерес у детето. По време на плуването треньорът:

- запознава детето с физическите качества на водата – съпротивлението, което водата оказва върху тялото, ръцете и краката на плувеца според различното положение на тялото;
- научава го да гледа под вода. Както и да:
- да задържа дъха си под водата;
- да се задържа на повърхността на водата и да „пълзи” по нея;
- да „чувства” водата;
- правилно да издишва и да вдишва въздуха, когато плува;
- правилно да изпълнява движенията с краката.

5-годишно дете плува с акулиВсички тези умения позволяват на детето да се подготви за професионалното плуване.

Плуването за деца на възраст 4-5 години

На тази възраст децата могат да усвояват по-сложни действия, способни са да се концентрират по-добре върху изпълняваните движения и да слушат инструкциите на треньора. Именно през този период децата се учат да плуват с най-голямо желание.

По време на заниманията детето усвоява умения като:

- придвижване под вода;
- овладява различни стилове професионално плуване;
- учи се да се гмурка надълбоко и напред;
- усвоява подводно плуване с маска, очила и т.н.

Бременните и плуването
Към 5-годишна възраст децата могат да плуват няколко стила и движенията им наподобяват много повече правилните. Едва на тази възраст детето вече със сигурност умее да слуша наставленията на треньора и ги запомня точно. Тогава то умее да си дава сметка какво точно прави във водата. Ако искате детето ви да стане отличен плувец, на 5-6-годишна възраст го запишете в група по плуване.

Редовните занимания – поне 3 пъти седмично като за начало, гарантират добри постижения. За професионални резултати ще се наложи да плува поне 5 дни в седмицата. В такъв случай детето ви ще тренира не само в басейна, но и в спортната зала. Тичането и силовите упражнения са неразделна част от ежедневието на професионалните плувци.Добави коментар