Полиция влезе в забавачка заради „бръмбар”

281
Полиция влезе в забавачка заради „бръмбар”

Майка зашила записващо устройство в панталона на сина си, лелката го помислила за бомба

Зашито в джоба на момченце записващо устройство предизвика нов скандал в детска ясла „Иглика“ във Варна, в който този път бе намесена и полицията.
На 17 май в 11 часа подзрителното устройство било открито у малкия Виктор. „Директорката се обадила в Община Варна, откъдето извикали полиция, искали и намесата на ДАНС и ме заплашиха с медии. Грози ме до 3 години затвор“, споделя във Фейсбук профила си майката на детето Мария Бадинова.

Служители на Трето РУП прибрали устройството и снели показания от персонала. Родителите на Виктор обаче узнали за инцидента чак в 16 часа, когато баба му отишла да го вземе. Наложило се и те да дават показания, тъй като по указание на прокурор по случая била образувана полицейска проверка.
„Обясниха ми, че устройството можело да е заплаха за децата, затова викнали униформени, вместо първо да потърсят мен. Все едно съм терорист и съм поставила бомба! Това се прави за назидание, за да не смеят други родители да слагат записвачки“, коментира възмутена майка на Виктор.

Ден по-рано тя зашила устройството в панталона на сина си и вечерта прослушала записа. „Чува се как му удрят шамар, защото е станал от масата по време на обяда, а мен ме обиждат пред него. Изпратихме го пак с него, за да сме сигурни, че не е всекидневна практика, а инцидент. Надявам се записът да даде основание полицията да разследва истинските виновници“, каза още Бадинова. Тя подаде и жалба в общината, че синът й е удрян и служителите в яслата са превишили правомощията си.

„Директорката на яслата ме уведоми за случая и аз веднага сигнализирах полицията. Ще направим проверка по случая. Но уведомяването на полицията не е нарушение. Изискват го процедурите за сигурност, щом бъде намерен предмет, за който не е ясно какво точно представлява“, обясни Анастасия Георгиева, шефка на общинската дирекция „Здравеопазване“, която отговаря за яслите. По думите й, в случая леличката помислила записвачката за бомба.

Според майката Мария Бадинова обаче, още в понеделник си разменили остри реплики с въпросната детегледачка, тъй като детето било оставено цял ден мокро. Майката вече е подала сигнал и до кмета Иван Портних и до зам.-кмета по социалните дейности Коста Базитов. Тя и съпругът й търсят вече частна ясла, в кото да преместят сина си, но са решени да не оставят нещата така.

Скандалът в „Иглика“ е втори за последния месец и вече намирисва на дисциплинарни уволнения и смяна на ръководството, посочва вестник "Монитор". В началото на май детегледачка и медсестра бяха наказани за нарушение на Етичния кодекс за работа с деца. След като майки поставиха записващи устройства в играчките на децата си, за да проверят защо са изнервени и се стряскат насън, двете бяха уличени, че крещят и обиждат хлапетата. Проверката по новия случай с Виктор ще приключи до месец.Добави коментар