Погачата

2987
Погачата

Женско парти за бебето

40-тият ден от раждането на бебето е със специално значение в българските традиции. Тъй като в миналото майката и детето не са напускали дома си преди тази дата, символиката на така наречената "погача" е да се представи малкото човече на семейството. Едновременно с това традицията поставя и редица изисквания за провеждането на този празник. Вижте ги.

Църквата

Според църковния канон до 40-тия ден майката е нечиста и не бива да влиза в храм. На датата на родилката и бебето се чете очистителна молитва. Това е своеобразно представяне на новороденото пред Бога. На църковен език се нарича "въцърковяване".

При посещението си в църквата е добре да носите бутилка червено вино, олио и здравец, завързан с червен конец. Най-добре поставете бебето в кошницата за кола, защото понякога молитвата продължава по-дълго и е важно на мъничето да му бъде удобно. В миналото младата майка се е придружавала от свекървата, но днес е достатъчен и таткото.

Менюто

Най-важната храна за празника е погачата. Тя трябва да е замесена от майката или от жена, която има живи родители. Задължително е да е сладка. Както и всичко останало на масата, включително алкохолът. Това се прави, за да е сладък животът на детето. На трапезата трябва да има купичка с мед, както и орехи. Традицията повелява и всеки от гостите да носи нещо сладко, така че не предвиждайте големи покупки.

Гостите

Присъствието на мъже е строго забранено. В миналото на погача са се канили само раждали жени и бременни, но днес е достатъчно гостите да са от женски пол. Всяка от тях играе ролята на орисница и трябва да пожелае хубави неща на детето. Не е нужно да каните голям брой хора - при малкото бебе са достатъчни и само жените членове на семейството. Не забравяйте - дори таткото не трябва да присъства, затова е добре да го помолите да си намери алтернативно забавление.

Традициите

Най-важният момент от целия празник е разчупването на погачата. Това се прави над главата на майката и бебето. Преди това обаче се дават подаръците, а в бяла кърпа, поставена над погачата, се поставят железни пари, за да си купи детето сън. Същата кърпа при чупенето се поставя под погачата, за да се съберат и трохите от нея.

Българската традиция повелява питката да бъде разчупена от две млади момичета с живи родители. Първото парче е за бебето и се поставя в кърпата с парите. Тя трябва да се завърже нито много стегнато, за да не е стиснато детето, нито много хлабаво - за да пръска парите си. Поставя се на най-високото място в къщата - за да порасне високо и здраво мъничето.

Второто парче се топва в мед, с него се намазват устните на бебето, а след това се дава на майката. Тя трябва да го изяде заедно с едно парче кромид лук - за да е устойчиво детето на болести. От погачата трябва да се почерпят и всички гости на празника.

Краят на партито трябва да бъде по светло, както са и дошли гостите. Накарайте всички да си измият ръцете и изтупат дрехите, за да не остават трохи по тях - на този ден не трябва да се изнася нищо от къщата, за да не избяга късметът на детето. Опростете и изхвърлянето на боклука на таткото. Помолете гостенките да оставят конец от дрехите си под възглавницата на мъника, за да да не му откраднат съня и да спи спокойно.

Подаръците

Няма определено правило какво трябва да се подари на погачата. Все пак най-добрият вариант е, ако гостите ви са достатъчно близки, да споделите от какво има нужда детето. В противен случай рискувате да получите дрешки за новородени, които бебето може и да не облече, както и някои от подаръците да се повторят.Коментари

Коментар: 1

nai-gotinia podaruk za poga4a e kutiika za purvia otriazan ki4ur kosa na beboka. nie i do dnes si go pazim


  • 1

Добави коментар