Подготвят училищата за петгодишните

119
Подготвят училищата за петгодишните

От есента те трябва да тръгнат на задължителна предучилищна подготовка

Петгодишните деца от тази есен задължително трябва да бъдат на предучилищна подготовка. За момента в големите градове няма проблем с местата в детските градини и училищата. Все още тече подготовката на новите класни стаи, които трябва да отговарят на специални условия.

В 142-ро училище в столицата подготвят място за още една група 5-годишни. Ще приемат общо около 40 деца. Заниманията са целодневни, а следобедният сън в училище - по желание на родителите. Има и столова, която осигурява хранене, както в детските градини. „Преподавателите са с предучилищна педагогика - тоест те са специалисти, родителите да не се тревожат”, уверява директорът на училището Юлияна Петрова.

В София има над 9 500 места за 5-годишни в системата на детските градини и близо 700 места в училищата. „Да успокоя родителите - те спокойно да се обърнат и към училищата, в които има открити такива групи, защото условията няма да се различават, а вече тук като експерт ще кажа, че по този начин пък децата свикват със самото училище”, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

Във Варна за предучилищното обучение на 5-годишните има паралелки в 13 детски градини и 24 училища. Все още са свободни половината от местата, съобщи bTV.

„Димчо Дебелянов” е едно от училищата в града, в които 5-годишни деца са имали предучилищна подготовка и миналата година. „Варна има недостиг в детските градини. Тази година имаме още една група с капацитет да приемем още - втора група 5-годишни деца”, казва Ивелина Узунова, учител в СОУ „Димчо Дебелянов”.Коментари

Коментар: 1
подготвят училищата за 5 годишните

Днес подготвят училищата за 5 годишните ,-утре за 4 годишните!!! Или се спи- или не се спи!Какви са тези ,,демокрации,,????????????????? Има си ЦДГ за 5 г. и предучилищна подготовка за 6 год.


  • 1

Добави коментар