Подаръци за всички

309
Подаръци за всички

Научете детето да цени подаръците си

Децата обожават подаръците, но при определени условия - трябва да ги харесат, да са си ги поискали сами или поне да разбират за какво ще ги ползват. От друга страна, по-далечните роднини и приятели не винаги успяват да отговорят на тези изисквания и често посрещането на гости с подаръци прераства в неловка ситуация, вместо в радостно събитие.

Какъв е правилният етикет при получаване на подаръци, постижим и от по-малките деца? Най-ефикасният метод, който може да приложите, е предварителното разиграване на различни възможни сценарии, с които ще може да демонстрирате на детето кога и как да реагира.

Вече го има. Дори и синът ви да получи играчка, която вече има, няма поводи за тревоги - почти всички магазини са склонни да заменят купеното за подарък, дори уговорката за това е възможна още при закупуването. Обяснете на детето, че и в този случай трябва да благодари за подаръка и да му се зарадва, а със замяната му ще се заемете по-късно. Повод за паника, така или иначе, няма.

Не това е исканото. Дъщеря ви отдавна си е поръчала всички възможни аксесоари, лепенки и каквото още може да се сети с любимата си анимационна принцеса, например, а свекърва ви й подарява шах. Предварително обяснете на детето, че баба и дядо винаги много се стараят да го зарадват с подаръците и дори и да не успеят, то не бива да го показва, за да не ги огорчи. Предложете на детето в такива ситуации да казва нещо от типа: „Изглежда интересно!”, което съвсем няма да е лъжа - само защото не се е сетило да си поиска шах, това не означава, че няма да се заинтригува от него в даден момент.

Мрази дрехи. Малко са децата, които биха се въодушевили от нова рокля или пижама, колкото и хубави и скъпи да са те. Обяснете предварително, че понякога подаръците са играчки, но не винаги - може да са и дрехи и други вещи, от които детето има нужда. Какъвто и да е случаят, вежливото „Благодаря!” е задължително.

По-скъпият подарък. Когато децата са две (или повече), проблемът с подаръците наистина нараства - колкото и старание да е вложено, често единият подарък е или по-скъп, или „по-хубав” , или просто едното дете харесва своя, а другото - не. А най-неприятно става, когато „ощастливеното” дете реши да злорадства, което си е почти неизбежно предвид вечната конкуренция между братя и сестри. Научете децата си, че това е неприемливо и в такива ситуации решението е да споделят „по-хубавия” подарък и да му се радват заедно.Добави коментар