Побоят – начин на употреба

152
Побоят – начин на употреба

Насилието експлодира в училищата

Насилието експлодира в училищата - не само в България. Младите хора стават все по-агресивни: улични побоища, хулигански рейдове, нападения срещу нищо неподозиращи хора. Какво им става на младите?

Не са само вандалите в Лондон и Париж. Младежката престъпност е изключително разнообразна и обхваща от дребни до много сериозни сблъсъци със закона. Тя се е настанила във всекидневието на всички европейски страни, включително в богатите и икономически стабилните. Дойче Веле дава за пример Германия. Макар според статистиката младежката престъпност в страната да намалява, министърът на вътрешните работи Фридрих предупреждава да не бързаме с ликуването.

„Особено в големите градове и в опасните социални огнища децата, юношите и младежите извършват страшно много престъпления“, казва министърът и дори предлага да се въведе т. нар. „предупредителен арест“. Чрез него евентуално могат да се предотвратяват бъдещи престъпления. Правозащитници и политици възразяват обаче, че такава мярка сериозно уврежда правата на гражданите.

Зловещи кадри

Берлинската съдийка Кирстен Хайзих също потвърждава, че като процент младежката престъпност наистина намалява, но пък се увеличава жестокостта и бруталността на деянията. Със съдийката ще се съгласи всеки, който е видял зловещите кадри от берлинско метро, разтърсили цяла Германия тази година: тийнейджър, който без причина напада млад мъж и продължава с особена жестокост да го рита по главата, дори когато нападнатият вече лежи в безпомощно състояние на земята.

Бруталностите и жестокостта са всекидневие и в германските училища, а най-стряскащ е фактът, че ако доскоро повечето буйстващи деца и тийнейджъри идваха от семейства в неравностойно социално положение, днес вече и така наречените „добри семейства” са сериозно представени в статистиката за младежката престъпност.

Как да реагира обществото?

Германците са раздвоени. Само с репресия полицията няма да пожъне кой знае какви резултати, категоричен е Бернд Карстенсен, заместник-председател на Дружеството на германските криминалисти. Разбира се, на младежите трябва ясно да се покаже къде е границата. Законодателят ще стори много добре, ако осъвремени наказателните разпоредби, защото животът е много динамичен, а границите на престъпността се менят непрекъснато. Освен това, както показаха вандалските изстъпления в Лондон, трябва да се мисли и за още важни фактори. Например - за ролята на новите комуникационни средства, за бързата реакция на полицията и правораздаването, за адекватността на тази реакция.

Да вземеш завоя

А най-добре ще е престъпленията да се предотвратяват чрез успешни обществени мерки. В германската провинция Северен Рейн-Вестфалия много залагат на превантивната педагогика. Амбициозната програма под цветистия наслов „Да вземеш завоя” цели да върне в правия път такива деца и младежи, които са се подхлъзнали към зоните на мрака. Професионални педагози редовно работят заедно с полицаите. Тъкмо те добре знаят, че много от криминално проявените младежи още в детска възраст са имали сблъсквания със закона.

Към тези подрастващи трябва да се вземат конкретни, добре премислени и съобразени мерки, които ще прекратят овреме "кариерата" им на хулигани, ако не и на престъпници. Мерките, разбира се, са индивидуални и зависят от личната история и характера на децата и младежите. Те варират от социална тренировка, през спорт и езикови курсове, та чак до строг социален контрол. Екипите от полицаи и психолози работят в тясно сътрудничество и с родителите на застрашените подрастващи.Коментари

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар