По-малко места за първолаци

65
По-малко места за първолаци

В столицата може да възникне проблем

По-малък брой на паралелките за първолаци може да има в част от училища от април. Причината - през септември се въвежда целодневно обучение за третокласници и броят на свободните стаи ще бъде намален.

Все още не е ясно в колко и в кои точно училища ще има такъв казус, защото предстои директорите да преброят децата от третите класове, които ще стоят и на занималня, обясни началничката на просветния инспекторат в София Ваня Кастрева. Но поясни, че в столицата, а вероятно и в част от големите градове, такъв проблем може да възникне.

Ето защо директорите на учебните заведения трябва много внимателно да планират новия си прием, подчерта Кастрева. И посъветва родителите стриктно да следят къде ще има свободни места и коректно да заявят дали децата им ще остават по цял ден на училище или ще ги вземат на обяд.Няма опасност обаче нито един първолак да остане извън системата, категорични са експертите, цитирани от novini.bg. Не се очакват и промени в изискванията за постъпване в първи клас.

Запазва се най-важното условие - записване по местоживеене или според адреса на работното място на родител. Трябва да се носи и документ от завършена предучилищна група. Останалите изисквания се решават от всеки педагогически съвет. Не се допуска обаче да има изпит, напомниха образователни експерти.

Стартът на кампанията за първолаците започва от февруари. Това е времето, в което родителите трябва да започнат по-сериозно да проверяват видовете училища, за да направят избор. Проверката може да се направи чрез сайта на инспектората, който препраща към интернет страниците на отделните учебни заведения.

Майките и татковците трябва да следят какви перспективи и допълнителни занятия предлага училището, смята Кастрева.Добави коментар