По-малко езикови паралелки ще има в столицата догодина

52
По-малко езикови паралелки ще има в столицата догодина

Езиковите паралелки ще се трансформират в професионални или в такива с изучаване на математика и природни науки

По-малко езикови паралелки ще има в столицата. Това показва план-приемът за 8 клас за следващата учебна година, предаде БНТ. Езиковите паралелки ще се трансформират в професионални или в такива с изучаване на математика и природни науки. Причината - стратегията на министерството да се учи за професии, като електромонтьор, електротехник и други, нужни на пазара на труда.

Тенденцията на намаляване на езиковите паралелки е от няколко години, но следващата учебна година в столицата те ще са едва 97 от общо 409. Или само 23% от всички паралелки след 7 клас. И 15 по- малко, в сравнение с тази година.

“Политиката на екипа на Министерство на образованието и науката е за повишаване на броя на паралелките и обхвата на учениците, завършващи основно образование в професионални паралелки, в STEM-паралелки, отчитайки реално погледнато потребностите на днешното време”, казва Ваня Кастрева, началник на РУО- София.

Догодина местата в професионалните паралелки в столицата ще са 45% от всички места за осмокласници. Още повече, 47% са дадени за STEM-професиите. Сред тях са електромонтьор, електротехник, техник- лесовъд, фермер, строителен техник, минен техник, фотограф, компютърен график и други. От регионалното управление уверяват, че в тези паралелки езици ще продължат да се изучават.

Предпочитани столични средни училища, като 31-во, 32-ро, 35-то, ще трябва да трансформират езикови паралелки в STEM или професионални. Това важи и за 137-мо училище в "Люлин" и така целият комплекс ще остане без езикови паралелки. Опасенията на директорите - от една страна, родителите предпочитат децата им да учат езици, от друга - дали ще се намерят учители по природни науки и математика за новите паралелки. При шестте елитни езикови гимназии няма да има намаление на броя на паралелките.

Добави коментар