По гръб или по корем

536
По гръб или по корем

Как да спи бебето

В цял свят общата препоръка е да не оставяте бебето да спи по корем поради риска от задушаване в съня му. Последни проучвания обаче сочат, че продължителното лежане по гръб е свързано със зачестилия страничен ефект - „плосък тил”.

Бебешкият череп е все още достатъчно мек, за да позволи подобни деформации. Специалистите успокояват, че това съвсем не е окончателно и родителите не бива да изпадат в паника - дори и стигне до този ефект, той ще се оправи от само себе си за достатъчно кратко време и без намеса от специалист.

Колкото и да е неприятен този ефект, все пак рискът от спането на бебето по гръб е значително по-нежелан. Данните само затвърждават важността на обръщането на бебето по корем - редовно и във ваше присъствие, при повишено внимание.

Лежането на твърд матрак, прекаленото застояване в количката или столчето за кола по принцип трябва да бъдат избягвани, а в първите месеци на бебето ви единственият начин това да се случи е вашата намеса: движете бебето си (и помагайте на неговите опити за това) максимално - така ще подобрите развитието му.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар