По-дълга ваканция!

106
По-дълга ваканция!

Още свободни дни за учениците

Нова ваканция през есента и по-дълга Коледна ваканция предвижда Министерството на образованието, младежта и науката (МОНМ) за учебната 2011/2012 г.

Тези промени се предлагат в проект на заповед на образователния министър Сергей Игнатов за графика на учебното време през новата учебна година.

"Голям фен съм на това да има около 1 ноември малка ваканция от два-три дни, защото първият учебен срок е дълъг и една малка ваканция ще разведри отношението към училището", каза министърът на образованието Сергей Игнатов, който уточни, че въпросът с броя на ваканциите все още се обсъжда.

Документът е публикуван в сайта на МОНМ, а бележки, становища и предложения по него могат да се изпращат до 16 август до дирекция "Образователни програми и образователно съдържание".

Предвижда се есенната ваканция да е от 29 октомври, събота, до 1 ноември, вторник, като учениците ще са на училище в сряда - на 2 ноември.

Досега около 1 ноември - Деня на народните будителите, почиваха само първокласниците.

Предлага се Коледната ваканция да започва по традиция от 24 декември, но да е по-дълга и да продължи до 8 януари, включително. Учениците трябва да са в клас на 9 януари, или ваканцията продължава 16 дни.

В началото на 2011 г. учениците в София и в страната протестираха за по-дълга Коледна ваканция, тъй като тя завършваше в първия понеделник след празничните дни за Нова година.

През февруари 2012 г. учениците ще имат и зимна ваканция. Предвижда се тя да започне на 23 февруари и да продължи до 26 февруари включително.

Пролетната и Великденската ваканция от 1-ви до 11-ти клас би трябвало да бъде от 7 до 16 април включително. Пролетната и Великденската ваканция за учениците от 12-ти клас пък ще е от 12 до 16 април включително. Вторият учебен срок ще започне на 7 февруари 2012 г.

МОМН предлага и неучебни дни през учебната 2011/2012 г. - заради празници и за организирането на държавните зрелостни изпити и на външното оценяване.

На 21 май ще се състои матурата по български език и литература (БЕЛ) за 12-ти клас и националното външно оценяване по БЕЛ в 7-и клас. На 23 май е вторият държавен зрелостен изпит и външното оценяване в 7-и клас по математика.

25 май ще е неучебен ден - по повод отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Неучебен за учениците и учителите е по традиция и 24 май.Добави коментар