По 100 майки на година захвърлят децата си

228
По 100 майки на година захвърлят децата си

Жена изоставя сакатия си син и дъщеричка в барака на произвола на съдбата

Поне по 100 майки годишно захвърлят децата си в паркове, градинки, между блокове, на улицата и дори в кофата. Това показва справка на „Монитор“ за водените дела по съответните текстове от Наказателния кодекс. Те се завеждат по глава „Престъпления против брака и семейството“ и по-конкретно по чл. 182, който гласи, че „родител или настойник, който остави лице, намиращо се под родителски грижи или настойничество, без надзор и достатъчна грижа и с това създаде опасност за неговото физическо, душевно или морално развитие, се наказва с лишаване от свобода до три години, както и с обществено порицание“.

Именно по този член ще бъдат преследвани 18-годишната Юлия, която три дни по-рано изхвърли 8-месечното си бебе в столичния „Западен парк“, както и жената, която изостави детето си в „Младост“ в края на миналия месец. Дело вече се води и срещу майка от „Обеля“, която миналата година роди и остави бебето си в храстите пред блока. Именно по чл. 182 са заведени около 100 дела миналата година, но повечето от тях завършват с условни присъди, при други случаи пък обвиняемите са освободени от наказателна отговорност или оправдани.

С наказание „Обществено порицание“ например се разминава 23-годишната Катя от мъглижкото село Ветрен, която захвърля едногодишната си дъщеричка и четиригодишния си сакат син. Катя изоставя децата в необитаема барака, обрасла в бурени, без ток, вода, покъщнина и със счупени прозорци. Братчето и сестричето лежали на пода и били без дрехи, мръсни, видимо недохранени. 4-годишното момче не можело да се движи заради трайно увреждане на крачетата, пълзяло по пода, тъй като заболяването му не било лекувано.

Заради реален риск за живота и здравето на децата, за тяхното нормално физическо и психическо развитие, директорката на Дирекция „Социално подпомагане“ - Мъглиж изготвила три искания за полицейска закрила на децата, като такава им била предоставена. Майката пък се сдобила с обвинение, но заради необремененото й съдебно минало получила само „Обществено порицание“, въпреки че законът предвижда и до 3 години затвор.

Националната статистика показва, че случаите, които не се разглеждат като криминални, са по близо 4000 на година. Те са на майки, които просто са абдикирали от грижите за децата си, като са ги давали в различни институции, сочат данните от Държавната агенция за закрила на детето. За последната година те са работили по десет случая на ден на изоставени деца.

Добави коментар