Плешива Барби

119
Плешива Барби

Защо майки искат куклата да е без коса?

Група американски активистки са създали група във Фейсбук, призоваваща производителите на куклите Барби да произведат вариант на играчката без коса.

Инициативата е предприета с цел да се повиши социалната адаптация на момиченцата, които нямат коса поради химиотерапия на тумори, вродена алопеция, трихотиломания (скубане на косата) или други заболявания.

Освен това се предполага, че плешивите Барби ще подобрят възприемането на такива момиченца от страна на другите деца, съобщи Дарик радио. Групата "Красива и плешива Барби" е създадена от социално активни майки на деца без коса.

Майката на 12-годишно момиченце, което боледува от левкемия и косата й е опадала от химиотерапията, споделя, че когато влизат в магазин, възрастните я заглеждат, а децата питат защо няма коса. Тя се надява, че появяването на плешива Барби ще промени това положение.

Детските психолози подкрепят предложението. От създаването на групата в средата на декември миналата година до сега тя е подкрепена от 18 000 потребители на социалната мрежа. Засега няма коментар от Mattel Inc., производител на куклите Барби.Добави коментар