Пиши на кирилица

88
Пиши на кирилица

Интернет гъмжи от българска реч, изписана на латиница

С наближаването на 24 май Българската национална телевизия стартира кампанията "Пиши на кирилица". Тя е насочена основно към младите хора, които активно използват форуми и социални мрежи в глобалната мрежа. Лице на кампанията е една от популярните звезди на младото поколение у нас - Криско.

Интернет гъмжи от българска реч, изписана на латиница. Тази тенденция обаче се отразява пагубно на правописа и езиковата култура на младите хора, които използват предимно латиница в интернет комуникацията.

В повечето форуми има задължителни условия за ползване, сред които е и изискването да се пише на кирилица. Въпреки това, когато потребителите не го спазват, никой не ги санкционира. Проблемът се изразява в двете крайности - ако пишеш на кирилица, не можеш да се впишеш в общия тон, а ако пишеш на латиница, веднага срещаш санкцията на потребителите.

Всеки, който е надниквал в тийнеджърски форум, не може да види разговор на кирилица. Там се формира съвсем друг език, с други правила, с множество съкращения и изрази. Това е проблем, с който се сблъскват във всяко семейство, във всеки клас и училище.

Кампанията на Българската национална телевизия стартира в навечерието на 24 май, Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.Добави коментар