Pfizer/BioNTech: Ваксината ни е 100% ефективна при юноши

69
Pfizer/BioNTech: Ваксината ни е 100% ефективна при юноши

Не са наблюдавани сериозни проблеми, свързани с безопасността, при лица с поне шест месеца проследяване след втората доза

От Pfizer/BioNTech заявиха, че тяхната ваксина срещу COVID-19 остава 100% ефективна при деца на възраст от 12 до 15 години до четири месеца след поставяне на втората доза.

Компаниите посочиха, че новите данни се основават на проучвания, в които са участвали 2228 участници и че те ще помогнат в подкрепа на заявленията им за пълно одобрение в Съединените щати и по света. Не са наблюдавани сериозни проблеми, свързани с безопасността, при лица с поне шест месеца проследяване след втората доза.

"Тъй като световната здравна общност работи за увеличаване на броя на ваксинираните хора по света, тези допълнителни данни осигуряват допълнителна увереност в профила на безопасност и ефективност на нашата ваксина при юношите", каза в изявление главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла, цитиран от БГНЕС. "Това е особено важно, тъй като виждаме, че процентът на заболелите от COVID-19 в тази възрастова група се покачва рязко в някои региони, докато ваксинирането се бави. Очакваме с нетърпение да споделим тези данни с FDA и други регулаторни органи".

Ваксината получи "разрешение за спешна употреба" за юноши от САЩ през май и компаниите планират скоро да поискат пълно одобрение. Понастоящем ваксината е напълно одобрена само при хора на възраст на 16 и повече години.

Основният проблем, свързан с безопасността сред тази възрастова група, е свързаният с ваксината риск от миокардит (възпаление на сърцето) при младите мъже. Такива случаи обаче са много редки и ползите от ваксинацията продължават да надвишават рисковете, показват данните. Самият вирус може да причини миокардит както при леки, така и при по-тежки форми на боледуване след заразяване.Добави коментар