Петгодишните задължително на градина или училище

97
Петгодишните задължително на градина или училище

Глоби заплашват родителите, които се питат ще има ли места за всички

Петгодишните задължително тръгват на детска градина или училище. В противен случай ще се налагат глоби за родителите. Ще стигнат ли обаче местата за всички?

Столичното 39 училище ще посрещне петгодишни деца за първи път. Разкрити са две предучилищни групи за общо 44 деца. И така за първи път на ръководството на училището му се налага да пазарува... играчки.

„При малките условията са съвсем различни. Те имат килими, на които могат да сядат, да играят, имат много повече играчки. Ще бъде изградено и спално помещение, специално за 5-годишните,” казва Евелина Китова.

В София 9 500 деца ще бъдат разпределени в предучилищните групи в детските градини и училищата, информира bTV.

От общината уверяват, че местата ще стигнат и даже ще останат близо 600 свободни бройки. Във Варна децата, които трябва да бъдат приети в подготвителни групи са над 5 хил. Не за всички обаче ще бъде осигурено целодневно обучение. Например в руското училище нямат тази възможност.

В детските градини изграждат нови крила или се преустройват помещения. В детско заведение във Варна например са осигурени 5 годишните, но това е за сметка на най-малките.

„Яслените ни групи ще намалят с една, но въпреки това приемаме нов прием деца за тази учебна година,” отбелязва Елена Гаданчева.

До 14 септември е срокът, в който родителите трябва да запишат децата си в подготвителна група или първи клас. Ремонтите ще приключат за началото на новата учебната година, уверяват общинските власти.Добави коментар