Пет пъти хранене

161
Пет пъти хранене

Наесен ясно и новото меню на яслите

От днес, 15 август, влиза в сила новата наредба за консумация в детските градини, която предвижда хранене по пет пъти на ден. Досега децата се хранеха по три пъти.

Наредбата се прилага и в детски лагери, домове за деца, частни детски градини, частни детски кухни. Променен е и досегашният рецептурник, по който се изготвяше седмичното меню в детските градини. Според него в менюто на децата трябва да присъстват:

1. Зърнени продукти - поне 4 пъти в седмицата.
2. Във всички тестени и картофени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар.
3. Ограничава се консумацията на бял хляб, сирена с растителни мазнини, пилешко месо с кожа.
4. Забраняват се колбасите и картофеното пюре на прах.
5. Тортите и шоколадите се ограничават до два пъти седмично.
6. Плодовете се нарязват непосредствено преди консумацията им.
7. Храната ще се приготвя само чрез варене, печене или на пара.
8. Децата трябва да пият слабо минерализирана вода, изворна или трапезна.
9. Соковете трябва да са само натурални.

Районните здравни инспекции контролират спазването на наредбата, а в детските градини вече би трябвало да са назначени специалисти по хранителни технологии. Сигнали за нередности може да подавате на горещия телефон в министерството на здравеопазването: 02 / 9301 152; 02 / 9301 253; 02 / 9301 259.

"Близо 12% от децата ни от 3 до 6-годишна възраст са с наднормено тегло, а близо 6% - със затлъстяване и това е много тревожно”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Според кмета на София Йорданка Фандъкова високите цени не са еквивалентни на качеството на храната, която се доставя.

По думите на Фандъкова новите разпоредби за качеството и вида на детските храни няма да се отразят на таксата за детските градини. “И в момента общината дофинансира издръжката на децата в общинските детски градини”, каза тя.

"В момента разработваме новия, актуализиран и съобразен с европейските стандарти рецептурник за детските ясли", коментира за dete.bg доц. д-р Стефка Петрова, директор на Националния център по опазване на общественото здраве и оглавяващ екипа, който съставя рецептурника.

Тя обяви, че менюто за най-малките деца трябва да е готово през есента. "Все още не е подготвена Наредбата, т.е. все още нямаме законова база на ниво правно съгласуване с Министерството на здравеопазването", каза д-р Петрова.

По думите на д-р Петрова рецептурникът на млечните кухни и яслите не е променян от незапомнени времена, от 20 години."За изготвянето на новите рецепти за яслите в екипа сме включили специално и един педиатър", обяви д-р Петрова.

"Докато през 2004 и 2008 г. дадохме национални препоръки за здравословно хранене на децата от 3 до 7-годишна възраст. На базата на тези препоръки беше изготвена и Наредбата за детските градини", уточни тя.

В новите рецепти се намаляват солта, захарта, тлъстото и пърженото и се добавят повече плодове и зеленчуци. Задължителни за менюто стават зърнените храни, предвижда се дори и в някои супи да се добавят овесени ядки.

Нишестените кремчета за закуска ще включват и пюрета от пресен плод. Така децата още от малки ще създават навици за здравословно хранене през целия си живот.Добави коментар