Песни за пътна безопасност

438
Песни за пътна безопасност

Правилата и навиците по-лесно се научават, пеейки

Няма как да не си спомняте някои от песничките, които са ви пели, когато сте били малки. Факт е, че децата опознават света чрез сетивата си. Ето защо изкуството се превръща в най-прекия път към малките изследователи.

Музика, направена специално за деца - става въпрос за хитовите сред най-малките песни, които са дело на композитора Росалин Наков и са част от проекта за безопасност на децата по пътя, който започва в петък с концерт за най-малките и техните родители.

Росалин Наков е убеден, че изкуството може да помогне за образованието на децата. Според него с детските песнички се дава първа представа на децата за светофара, за пешеходната пътека, как да пресичат, предаде Дарик радио.

Една от любимите на малчуганите песни „Зебра на пътя" разказва как героят на Ясен Зердев попада в зоопарка, среща много животни, но едно от тях му прави по-особено впечатление. По-късно, „излизайки от зоопарка, пресича и се оказва, че хората му викали зебра".

Една от темите, на които се акцентира в детската музика в днешно време, е безопасността на пътя и е свързана с правила и навици, които лесно се усвояват от малчуганите, пеейки. „Поднесени са под формата на забавление, защото това са пет-шест годишни деца, които имат много силно асоциативно мислене и те разбират за какво всъщност става въпрос", казва композиторът.

Според него да правиш музика за деца е нещо много отговорно. Той е работил с много популярни изпълнители от българската поп музика - Васил Петров, Орлин Горанов, с Марги Хранова, Белослава, но работата с деца е „нещо по-особено и много интересно за мен, защото аз работя не само творчески за деца, но и чисто педагогически. Децата са много интуитивни, те реагират еднозначно, т. е. ако нещо им хареса, това значи, че ти си на прав път".

Друга любима песен на малките е песента за използването на коланите, в която детенцето казва на бащата, който потегля с колата: „Тате, ти си без колан". Росалин Наков смята, че ролята на децата в семейството е много важна и когато едно дете направи забележка на родителя, че не си е поставил колана, тогава ефектът е много по-силен.

„Когато се работи за деца, считам, че мелодията, която трябва да бъде семпла и запомняща се, си остава като непроменимо правило", обясни Наков. Той изрази съжаление, че твърде малко хора работят за създаването на детски песнички и „затова ние все говорим за песни в минало време. „Хей рачички", „Шаро и първия сняг" са песни, които са създавани, грубо казано, 70-те и 80-те години.

Композиторът се надява, че концертът, който ще се проведе на 18 март от 10.30 часа на „Автомотор корпорация" в Божурище, ще бъде успешен и ще даде добър пример.Коментари

Коментар: 2
Коментар: 1
песен

Всеки, който е голям, може да пресича сам. Ти пред зебрата поспри и на ум преброй до три!


  • 1

Добави коментар