Пчелички в бележниците

89
Пчелички в бележниците

Новият закон сваля стреса от учениците

Със стреса на децата ще се бори новият „човекоцентричен” закон за образованието, който подготвят в министерството. Обект на основна грижа ще са учениците до трети клас и тези в пети, обясни министър Сергей Игнатов.

Малчуганите до трети клас няма да бъдат оценявани по шестобалната система, а ще получават насърчителни знаци като „пчелички” и други животинки под формата на печати, например. Причината е, че в тази възраст лесно могат да попаднат в стресова ситуация, обясни министърът.

В тази категория ще влизат и петокласниците, които ще имат възможността да преминават в шести, ако имат една двойка и общ успех от другите предмети над четворка. Оказва се, че именно тези ученици се изправят пред предизвикателството различни учители по различните предмети.„Едно дете от четвърти клас има един преподавател – той му е и баща, и майка. В пети клас се появяват вече много учители и то може да изпадне в стрес”, каза Игнатов пред bTV.

По думите му идеята подкрепя личностното развитие на всяко дете, а така ще се намали и броят на повтарящите. Слабото представя през годината по някой от предметите пък ще бъде компенсирано със занимания през ваканцията и специално обръщане на внимание от страна на педагогически експерти.

Министърът обясни, че с нововъведенията ще се върви от система, насочена към обем и съдържание, към овладяване на практическите знания и стимулиране на креативността. Той допълни, че законът е писан от 200 души експерти, включително и ученици са участвали в създаването му.Добави коментар