Първото зъбче

733
Първото зъбче

Симптоми и грижа

Беззъбата усмивка на сладкото ви бебе е наистина трогателна, но не се учудвайте, когато около 6-ия месец „симетрията” й се наруши. Тогава обикновено се показва първото зъбче, макар че не са рядкост и “тримесечните” зъбки. Съществуват и случаи, при които до 12-ия месец не се появяват зъбки, но тогава трябва да се консултирате със специалист. Установено е, че при момиченцата зъбките поникват по-рано, отколкото при момченцата.

Симптоми за никнене на зъби

Подутина
. Очевиден сигнал за никнене на зъбче е подуването на венеца, понякога придружено с леко посиняване на същото място. Очаквайте появата на първото зъбче някъде в средата на долната челюст.

Зачервяване или обрив
. Възможно е да се появят на бузката, в близост до изникващото зъбче.

Повишено слюноотделяне.
То е естествено за периода на никнене на първите зъбки и може да причини кашляне.

Раздразнителност
. Тя е повишена поради болката от никнещото зъбче и често нарушава дори съня на малкото човече. Може да доведе и до загуба на апетит.

Обриви и подсичане
. Предполага се, че по време на никненето на зъбките се увеличава киселинността на урината, което дразни кожата.

Какво може да облекчи болката

Разтриване – разтривайте раздразнените венци с пръст, след като старателно сте измили ръцете си.

Студени напитки – охладената преварена вода е най-подходяща.

Гел за венци и поникващи зъбки – съществуват различни видове, но всички действат на принципа на обезболяване чрез охлаждане.
Важно е гелът да не съдържа захар.

Чесалка – гумените чесалки също са най-ефикасни, когато са охладени. Най-добре е да имате поне два броя, за да може едната да стои в хладилника, докато другата е в употреба. Чесалките от този тип обикновено са пълни с вода или специален гел, може да бъдат по-меки или по-твърди, като поощряват детето да дъвче. За разнообразие може да заменяте чесалката с морков или диетична бисквитка.

Обезболяващ сироп – може да разчитате на бързия му ефект, когато нищо друго не успява да успокои детето.
 Добави коментар