Първолаците все по-агресивни

149
Първолаците все по-агресивни

По-големите деца обаче са по-жестоки и при конфликт започват да се душат

Първолаците стават все по-агресивни, показва проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). „Очертава се и тенденция за увеличаване на броя ученици в първи клас, които проявяват нетипично и агресивно поведение, и педагозите срещат сериозни затруднения в работата”, констатират експерти от ДАЗД.

Първолаците хвърлят вещите на съучениците си, бодат се с моливи, а някои дори си разменят юмруци. По-големите деца обаче са по-жестоки и при конфликт започват да се душат. Според психолози причината за поведението на децата се крие в модела на подражание, който имат, и заобикалящата ги среда.

„Агресията е навсякъде около нас и няма как децата да не попиват от нея. Лошото е, че те не разбират, че това е лошо”, обясни детският психолог Даниела Николова. От началото на годината от агенцията за закрила на детето са извършили 33 проверки в учебни заведения в страната.

Експертите са категорични, че учители и възпитатели не могат да разпознаят кога едно дете е в риск. Проверките са установили още, че учителите наказват проявилите се ученици, „преди да са изчерпани възможностите за корекционно въздействие”. Според експертите от ДАЗД някои от преподавателите са използвали методи за наказания, които травмират децата и накърняват достойнството им.

„Най-фрапиращите случаи са на учители, които бият децата с пръчка през ръцете. А други ги карат да обикалят двора на училището”, обясни пред „Монитор” шефката на дирекция „Контрол по правата на детето” към ДАЗД Камелия Николова. Освен това някои директори не са контролирали дали учителите спазват задължението си да информират родителите за развитието на детето им.

В част от учебните заведения няма регламентиран ред за това как учителите да подадат сигнал в случай на насилие над дете. Затова от ДАЗД предлагат на Министерството на образованието да бъде изработена методика за работа на педагогическите кадри с органите за закрила на детето.

Както „Монитор” писа, 130 000 учители ще бъдат обучени как да разпознават агресията в час. Освен това МОН провежда обучение и на 56 психолози, които ще работят в мобилни групи към областните инспекторати по образование. Тяхната задача ще бъде да работят с деца, жертви на насилие или трафик.Добави коментар