Първолаци гледат червеи

100
Първолаци гледат червеи

Хранят ги с органични отпадъци

Над 2 хиляди червеи живеят в училище и преработват всички органични отпадъци от храната на децата. Това не е сюжет от филм, а единствената у нас училищна екоферма за червен калифорнийски червей.

Нейни стопани са най-малките възпитаници на варненското училище „Ангел Кънчев". Стане ли дума за червените калифорнийски червеи, няма по-голям експерт от първолака Митко.

„Преработват над 100 дка площ за 1-2 месеца, мисля. Най-големите им врагове са птиците и къртиците. Не трябва да стоят повече от 10 минути на слънце. Имат пет сърца. Клеопатра ги е смятала за свещени животни. Ако им отрежете опашката, те пак ще пораснат, но ако им отрежете главата – няма да пораснат", разказа Димитър Росенов.

Червеите преработват всякакви органични отпадъци. Едно парче стар хляб, например, ще бъде изядено от червеите за около 10 дни. Благодарение на детските грижи, техният брой за месец и половина е нараснал двойно.

„Даваме им храна и подслон. Даваме им хляб, обелки от краставици, от ябълки, от портокали и те ни дават тор", каза Митко Тодоров. С нея децата торят своята екоградинка. И ако мислите, че в нея има само цветя – грешите!Добави коментар