Първолакът по-евтин до 1 септември

187
Първолакът по-евтин до 1 септември

Родителите ще изхарчат поне 200 лв. и вместо с колелца, взимаме раници с чарджъри

Поне 200 лв. ще похарчат родителите на първолаците, като цените до 1 септември са по-ниски и така могат да спестят някои лев, показа проверка на „Монитор“. Преди края на август моливите, тетрадките и дори раниците могат да излязат два пъти по-евтино. Родителите на ученици с училищни униформи обаче трябва да заделят допълнително средства.

Необходимата сума от два стоката включва всичко от раницата, несесер и тетрадките до моливите, острилките и материалите за часовете по физкултура и изобразително изкуство. Само за да напълним несесера на детето, ще отделим близо 30 лв. За химикалки ще дадем 3 лв., а 3 обикновени молива излизат дори една идея по-скъпо, в зависимост от това на коя марка са и могат да стигнат 5 лв. 24 броя пък са 30 лв. Ако излезем на пазар преди края на август, то разходите могат да намалеят наполовина.

Причина за това е, че голяма част от супермаркетите у нас пускат добри промоции, с които можем да закупим въпросните материали пъти по-евтино и в по-големи количества. Така например пълен несесер с флумастри, моливи, линийки, гума и острилка излиза 10 лв., вместо да даваме 30 или дори 50 лв., като купуваме нещата поотделно. Вместо 3 гумички за 1 лв., можем да купим 5 за 2 лв. Най-обикновен несесер с едно разделение е 4 лв., но ако е под формата на кактус или на животно, то той ще бръкне повече в джоба ни. Не всеки обаче има времето да пазарува по-рано, за да напълни несесера, и затова някои купуват несесери от по 20 лв. с три разделения. В тях има един 2 химикалки, един обикновен молив, острилка, линийка, ножица, 18 цветни молива и 18 флумастера. Така само за малките материали може да отделим близо 50 лв., ако решим да се разходим по магазините след началото на септември.По-големите тетрадки излизат над левче, а в някои магазини и над 2 лв. Хит сред бъдещите ученици са тефтерите с пух или пайети, които при разресване променят цвета на тетрадката. За един такъв тефтер ще трябва да дадем 4 лв., което е двойно по-скъпо от сумата, която иначе бихме платили за 5 обикновени тетрадки в супермаркет. Важно е да се отбележи, че повечето родителски срещи за децата са във втората седмица на септември и едва тогава става ясно от колко точно тетрадки се нуждаят те.

Блокчетата гонят същата цена, в зависимост от размера, но купени по-рано, излизат по левче. Заедно с престилката за часовете по изобразително изкуство, която е 6 лв., и боичките сумата става 11 лв. Към тях трябва да добавим още десетарка за пластелина, който върви с 3 формички.

При раниците се запазва модата те да са илюстрирани с любимите герои на децата. Момичетата търсят розови нюанси и принцеси, а момчетата искат да видят най-смелите си герои, които да носят на гърба си. Други пък предпочитат футболните легенди като Роналдо или Меси. Раниците с 3D изображения и тази година също са хит заедно с тези с USB вход за телефона, през който можем да зареждаме по-малките смартустройства. За една такава раница бихме дали 60 лв., а в интернет цената й може да бъде дори над 100 лв. Средно ще дадем 80 лв. за раничка, но разбира се, има и по-евтин вариант от 8 лв. При него обаче няма вътрешни разделения, колелца или любими герои, а само един по-малък джоб отпред.

Родителски асоциации препоръчват при избора да търсим по-здрави раници, защото децата ги носят всеки ден. Освен това, трябва да съчетаем удобството и с функционалността, за да може раничката да побере всичко. „Разбира се, трябва да бъде съобразена и с вкуса и желанията на детето, но най-важно е да не застрашава неговото здраве“, съветват още запознати.Теглото не бива да е повече от 10-15% от това на детето

Тежи ли то около 25 кг, раницата с всичко в нея не бива да надхвърля 3-4 кг. Трябва да се създадат навици на първолака да не слага излишни неща в чантата, а самата тя трябва да има поне две отделения - за учебниците и за всичко останало. "В началото е препоръчително да подреждате заедно с първолака раницата или да я проверявате, след като е готова“, коментират още от неправителствената организация.

Децата с униформа излизат почти двойно по-скъпо

Децата, записани в училище, където се изисква носенето на униформи, може да струват почти двойно по-скъпо на своите родители. Разбира се, цената зависи от това колко елемента на училищната униформа трябва да се закупят, тъй като на места тя е само тениска с лого на училището. В други учебни заведения обаче трябва да се вземе цял комплект от дрехи, включващ ризки, панталони или поли, пуловери с дълъг или къс ръкав. В някои столични училища има не само зимни, но и летни униформи, за които също трябва да отделим средства. Бялата риза струва около 20 лв., панталонът също гони тази цена, а ако вземем по повече от една бройка, то оскъпяването е сигурно.

Добави коментар