Първокласници на интервю

93
Първокласници на интервю

Ако децата не искат да се явят, ходят само родителите

Мотивационно интервю ще пресява бъдещите първокласници тази година. Това е един от водещите критерии за подбор, обявени от някои училища в страната. Така например в столичното 18-о СОУ, което е едно най-желаните, интервюто е критерий номер едно. Това става ясно от правилата за прием в първи клас, обявени на сайта на училището. Изискването е въведено официално тази година.

Мотивационните интервюта пък ще се провеждат по график на 31 май. Идеята е да се изберат кандидат-първокласниците, които имат най-силна мотивация да бъдат възпитаници на съответното училище. „Имаме много желаещи ученици, а тази година очакваме да са още повече заради новата ни паралелка с английски и китайски.

Не е задължително детето да идва на мотивационното интервю. Ако не иска, могат да дойдат само родителите”, обясни директорката на 18-о СОУ Величка Стойчева, цитирана от вестник "Монитор". В момента най-желаните школа в столицата получават в пъти повече заявления за прием спрямо реалните места, с които разполагат.

„Директорите имат правото да определят различни критерии, коментира шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. Тя добави, че този метод се прилага при училищата, където така или иначе има много голям наплив и отсяването на първокласници е неизбежно.

18-о СОУ е едно от най-желаните училища в столицата, най-вече заради ранното изучаване на източни езици като китайски, корейски и японски. Интервюто е едно от условията за прием и в столичното 134-то СОУ „Димчо Дебелянов”, известно още като Еврейското училище, в което се учи иврид.

Традиционните критерии за записване на първолаци се запазват и през тази година. Сред тях са близост до училището, брат или сестра, които да учат в същото школо. Бонус е и ако поне единият от родителите на детето работи като учител в училището. С предимство се приемат и деца сираци или хлапета със специални образователни потребности. Както „Монитор” вече писа, записването за прием в първи клас с нощни дежурства започна още в първите дни на годината, когато родители ставаха в ранни зори, за да се редят на опашки.Добави коментар