Първокласник у дома

260
Първокласник у дома

Минимум по час учене всеки ден

Стартът на учебната година е повод за радост и притеснение за всички всички родители, но за майките и татковците на първокласниците тя е нова страница в живота на тях и детето им. Родителите са изправени пред нелеката задача да създадат навици за учене у детето си, да се грижат за неговото физическо и психическо здраве.

Експертите препоръчват всеки ден хлапето да отделя поне един час, в който да се занимава с учебна работа, която да организира и планира само. „Дори в дните, в които няма домашни, не отменяйте този час. Предложете му някакви други игри, които подпомагат развитието на уменията му за учене. Важното е да разбере, че това е часът за учене, а не за гледане на телевизия, видео, компютърни игри или излизане навън”, препоръчват специалисти, разработили наръчника за родители на първокласници.

Според тях по този начин децата по-рядко ще забравят да напишат домашните си. Те препоръчват часът за учене да се провежда постоянно, като постепенно времетраенето му се увеличава паралелно с порастването на детето, пише вестник "Монитор".

Детето да ходи на не повече от две извънкласни занимания след училище, препоръчват още експертите. Много от родителите натоварват прекалено много децата си, като ги запиват едновременно на уроци по език, спорт, изкуство и др. „Принципът, който ви препоръчваме, е „По-малко е повече”. Започнете учебната година с по-ниска натовареност по отношение на извънкласните дейности и достатъчно време за игра. Не включвайте повече от две дейности, едната от които задължително да е спорт”, пише в наръчника.Тежките раници са един от най-големите проблеми на малките ученици. Златното правила ученическата чанта да не тежи повече от 4 кг е абсолютно задължително, за да се предпази детето от гръбначни изкривявания. Затова родителите трябва да спазват някои правила, когато помагат на първолака си да подреди раницата си.

На първо място е добре в класната стая да има диспенсър, за да не се налага детето да носи и минерална вода, която тежи поне половин килограм. Както „Монитор” вече писа, много майки събират пари заедно с родителите на другите деца от класа и купуват диспенсъри.

Основната тежест обаче идва от учебниците, които дори и в първи клас никак не са малко. Детето ще получи „Буквар”, „Читанка”, „Математика”, „Роден край”, „Музика”, „Изобразително изкуство”, „Домашен бит и техника” и задължителните учебни тетрадки към тях. Освен учебниците учителите използват за подготовката на децата допълнителни помагала, които се купуват от родителите.

Добре е те да се договорят с учителите броят на тези помагала и редът за използването им да е такъв, че да не се налага детето да носи по 5-6 различни учебници, тетрадки, сборници, речници, справочници за един учебен час.Добави коментар