Първият месец на новороденото

552
Първият месец на новороденото

Какви прегледи са нужни?

Как протича първият месец на новородените и какви прегледи са необходими? Днес в новата рубрика "Моето бебе" в "На кафе" подробности разказа неонатолог-педиатърът д-р Маргарита Данчева.

Първият преглед започва от връхчето на главичката. Изследват се черепните кости, които при новороденото са отворени и невкостени, както и дали очните цепки са симетрични.

Д-р Данчева предупреди майките да не се притесняват от родилните петънца около очите, тъй като те избледняват около шестия месец. Петънцата отзад на главичката също изчезват, но има вероятност и да останат, допълни педиатърът.

След това прегледът при неонтолога продължава с проверка на крайниците и проходимостта на носните ходове. Чрез специална сонда се проверява проходимостта на стомаха. Проверяват се и половите органи, както и сърдечна дейност и дишането.

Д-р Данчева отбеляза, че консултацията с детски ортопед е задължителна и не трябва да се пропуска. При бебетата, родени с ниско тегло след трудно раждане, недоносени деца или след прекарани заболявания по време на бременността на майката, се налага поставянето им в кувьоз.

Там им се подава газова смес, т. нар. "обогатен кислород", който е жизнено необходим. Специални монитори следят подаването на кислород, за да се избегне предозиране.

Рисковете при поставянето на бебетата в кувьоз са възможни при недоносени бебета, тежащи около 1 кг – 1.5 кг, които могат да получат увреждане на очите. До 48 часа след изписването от болницата трябва да дойде педиатър на посещение, за да направи клиничен преглед.

Задължително трябва да се потърси лекар, ако се наблюдава нежелание за хранене, ако детето започне да повръща или ако има кръв в изпражненията. Температурата също трябва да се следи.Добави коментар