Първите училищни автобуси тръгват в София

82
Първите училищни автобуси тръгват в София

По данни на кметството към момента готовност да използват новата линия имат близо 70 деца и техните родители, което означавало близо 40 автомобила по-малко в района на училищата

Пускат първите училищни автобуси в София през февруари. Това реши Столичния общински съвет, като прие пилотна програма за експериментално въвеждане на возилата в центъра на града, съобщава вестник Монитор.

В нея е заложено за три месеца да бъдат пуснати автобуси, които да обслужат едни от най-големите училища в централата част -18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУ „Свети Климент Охридски“, като превозват децата до 4 клас, съобщава вестник Монитор.

Всеки учебен ден два автобуса ще тръгват от 10 ДКЦ на бул. „Александър Стамболийски“, като единият ще се движи по „Константин Величков“, а другият по „Христо Ботев“ и ще спират на същестуващи спирки на градския транспорт.

Идеята има за цел да реши въпроса със задръстванията, както и да намали замърсяването на въздуха. „Замърсяването на въздуха е проблем в цяла София, но по време на учебната година той е особено сериозен точно около училищата. Много от тях са разположени на големи натоварени улици. Практика е родителите да возят децата си с лек автомобил, паркирайки около входовете, което води до задръствания, а работещите двигатели отделят във въздуха вредни газове и твърди частици. Така на практика около училищата, където трябва да е най-чисто, се получава особено висока концентрация на отрови във взъздуха“, се посочва в мотивите за въвеждането на новите возила.

По данни на кметството към момента готовност да използват новата линия имат близо 70 деца и техните родители, което означавало близо 40 автомобила по-малко в района на училищата. От кметството са водили и множество разговори с директори и учители от двете школа. От анкета, проведена сред родителите, пък става ясно, че над 52% от тях водят децата си с автомобил до училище.

Добави коментар