Първи стъпки

1161
Първи стъпки

Как да помогнете

От деня, в който се роди, детето ви преминава през редица промени на развитието, чиято цел е да го подготвят за ходенето. Мускулите и нервите, необходими за процеса на ходене, се оформят най-рано до 9-ия месец. Претъркулването, седенето, самостоятелното изправяне до седнало положение и пълзенето из цялата стая са подготвителните етапи.

От всички тези “знаци” пълзенето е най-верният показател, че детето е готово да проходи. Първите стъпки на любопитното малко човече обикновено са факт между 9- и 18-месечна възраст. Някои деца са нетърпеливи да се движат все по-активно и с „размах”, други предпочитат да се съсредоточат в по-финните двигателните умения. Не съществува никаква зависимост между времето на прохождане на детето и цялостното му развитие – всичко е въпрос на индивидуалност.

Как да помогнете?

Снабдете детето с детска количка или друга играчка, чрез която да се движи, бутайки я. Окуражавайте го да се изправя само в креватчето си или да се движи в седнало положение.

Винаги бъдете до детето в опитите му и не пускайте малката му ръчичка.

Ако детето вече е направило първите си стъпки, но предпочита да пълзи – позволете му. Възможно е физически детето да е готово да ходи, но да му липсва увереност. Пълзенето го кара да е по-сигурно и му изглежда по-лесно и безопасно от ходенето.

Старайте се да не прекалявате с упражненията по ходене – позволете на детето да се опитва, когато реши само.

Изберете си място, където детето ще се упражнява, обезопасете го и приближете мебелите, така че то да може да се подпира на тях в разходките си.Добави коментар