Първата любов

83
Първата любов

Романтиката в детския свят

Дори и едва тригодишно дете може да ви изненада с внезапен план за живота, като ви каже, че ще се ожени за съседското момиченце - вероятно защото я обича и „тя има колело”.
Всички виждаме, че това наистина се случва между малките момченца и момиченца и е доста правдоподобно и наподобяващо реалността на възрастните – в един момент малкият джентълмен гледа почти влюбено момиченцето на площадката, а в следващия е готов да се откаже и от любимата си играчка само и само да не седне близо до нея – любовта винаги внася сътресения в ежедневието....

Децата обичат да подражават и да „бъдат като някого”, а това най-лесно им се получава с други деца. За колкото и малки да ги мислим, вече 2-годишните деца са в състояние да правят разлика между половете и имат макар и детска представа за понятията. Тя, разбира се, не е съвсем адекватна.


За да се стигне до сантиментални връзки на този етап, предвид изостреното чувство за собственост и неповторимост в тази възраст, децата трябва да овладеят изкуството на преговорите, компромисите и споделянето. И тук е най-голямата родителска радост – ако хлапето ви вече е способно да се привърже към друг до степен на споделяне и компромиси, посоката ви на възпитание е повече от вярна. В допълнение ранните романтици са по-общителни и открити за другия пол впоследствие. Романтичните връзки на децата, разбира се, остават изцяло в света на фантазиите, което не само не е лошо (или несериозно), то е полезно – развива познавателните им умения, любопитството към околните и въображението (а то винаги върши работа, когато се стигне до взаимоотношения и реакции).


Единственият начин детето да добие представа за отношенията между двата пола е примерът, който вижда вкъщи. Моделът на израз на любов и привързаност, който детето вижда при родителите си, след време ще е и неговият собствен.
 Добави коментар