Първата любов на детето

240
Първата любов на детето

Как да реагираме на емоциите на собственото си дете

„Мамо, обичам Надя”, признава Кристиян, който едва-едва е събрал сили да ви признае чувствата си. „Вероятно искаш и да се ожените”, казва с усмивка майка му. „Еми, ще се оженим, разбира се”, решително отвръща влюбеният Ромео, който преди дни е навършил едва 7 години.

Казват, че училищната влюбеност е заболяване като шарката – всеки я изживява в детските си години. Любовните преживявания на детето ви, което преди броени години е лазило на четири крака под масата, обикновено се приемат с усмивка на уста и ирония. Но дали нещата са толкова несериозни...

Преди години не беше прието децата да проявяват открито симпатията си едно към друго. А днес в училищата е прието и дори се изживява като необходимост писането и пращането на валентинки. Наистина, не можем да кажем, че емоционалните вълнения на детето ви са сериозно дело.

Просто децата днес гледат много игрални филми и се опитват да подражават на големите всячески. Струва им се, че ако се държат като мама, тати и кака, те самите ще станат по-големи.

Разбира се, поведението на детето прилича повече на игра. Но отвърнете ли с насмешка, ще си навлечете неприятности. Родителите е необходимо да проявят съобразителност и да се отнесат към вълненията на децата си с разбиране и достатъчно сериозност. Затова – забравете за смеха!

В случай, че забележите, че симпатията на детето ви към друго дете не преминава, постарайте се да съдействате за създаването на добри отношения между двете деца. Например, поканете „обекта на интерес” на рождения ден на детето си или пък просто така на гости, да си поиграят заедно.Тийнейджърската възраст, от своя страна, е много чувствителен период от живота на всеки човек. Не бива да налагате помощта си на детето. Намесете се, само ако бъдете потърсени.

Много често децата, особено момичетата, сами търсят контакт с майката или бащата, разказват за чувствата си и търсят отговор на ситуацията. Изслушвайте информацията, която дава детето ви с внимание и сериозност. Дайте да се разбере, че сте разбирате и поддържате детето си. Че го уважавате.

„Аз не съм красив/а”

На възраст 11-13 години настъпва времето на първата любов – тайни погледи, разходки под прозореца, първи неособено нежни опити за ухажване. Тийнейджърството е време, когато децата започват да гледат критично на себе си. Най-острият въпрос е – „Достатъчно привлекателен/на ли съм”.

Този въпрос ще мъчи детето ви неведнъж. То ще започне да се оглежда често и изпитателно в огледалото. Ще се старае да се облича по-добре и да се грижи за себе си по-активно. На такава възраст всеки един недостатък във външността може да се окаже същинска трагедия.„Защо са ти продукти за отслабване? Ти не си дебел/а?” – може, без да помисли, да отвърне майката на молбата на детето си. Тя не подозира, че думите й може да се окажат болезнени. Добра тактита през този период от живота на сина или дъщеря ви е редовно да правите комплименти. А щом видите, че детето ви се съсредоточи върху някакъв недостатък, помислете как можете да помогнете – с думи или с дела.Добави коментар