Пандемията с опустошителен ефект върху детската психика

438
Пандемията с опустошителен ефект върху детската психика

Рекорден брой деца и млади хора търсят във Великобритания достъп до услуги за психично здраве на Националната служба по здравеопазване

Рекорден брой деца и млади хора търсят във Великобритания достъп до услуги за психично здраве на Националната служба по здравеопазване (NHS), става ясно от най-новия анализ. Само за три месеца близо 200 000 млади хора са били насочени към служби за психично здраве, което е почти двойно от нивата преди пандемията, се казва в доклада на Кралския колеж по психиатрия.

Експертите твърдят, че цифрите показват истинския мащаб на въздействието на последните 18 месеца върху психиката на децата и на младите хора в цялата страна, съобщава БГНЕС.

„Тези тревожни цифри отразяват това, което аз и много други психиатри на първа линия виждаме ежедневно в нашите клиники“, казва д -р Илейн Локхарт, председател на факултета за деца и юноши в колежа. „Пандемията има опустошителен ефект върху психичното здраве на нацията, но става все по-ясно, че децата и младите хора страдат ужасно“, смята тя.

Колежът анализира данните на NHS Digital относно препоръките за психично здраве за деца и млади хора на възраст под 18 години. Той установи, че между април и юни тази година 190 271 деца на възраст под 18 години са били насочени към службите по психично здраве за деца и млади хора - почти два пъти повече от броя (97 342), посочен през същия период на 2019 г.

Добави коментар