Палави крачета

253
Палави крачета

Как да изберем детските обувки

Знаете ли как протече първият ми опит да купя обувки на прохождащия ми син? Най-общо - наблюдение с недоумение. На пазара има толкова много модели и марки, че не е възможно да избереш, без предварително да си си набелязал някои неща. Вижте най-важните.

1. Моделът
При избора на обувка не трябва да забравяте, че детските крака са много лесно податливи на деформация. Това е така, защото скелетът им е изграден от хрущял, който се втвърдява едва към 18-тата година. Изборът на неподходящи и неудобни обувки може да доведе не само до болки в краката и кръста, но и до плоскостъпие и други деформации.

Когато избирате обувки, се уверете, че те не само не са тесни, но и широки. Това може да стане само с провиране на пръстите ви тук и там покрай крачето, защото детето не може да ви каже дали са му удобни или не. И не трябва да го очаквате от него поне до петата му година - дотогава стъпалото му е защитено от мастна възглавничка, която не му позволява да чувства болка от неудобната обувка.

Важно е моделът, на който се спирате, да е изработен от естествена кожа, да има подплата и стелка от качествен материал, който попива потта, както и да е със стабилна задна част, която да подпира детското краче. Същевременно обувката трябва да има нехлъзгаща се и еластична подметка. Предната й част трябва да е закръглена, а не остра, а за защита на пръстчетата е нужно бомбе.

Когато избирате обувка, се опитайте да я огънете - материалът трябва да е еластичен, за да позволява на детското краче да се движи свободно.

2. Номерът
Основният проблем на отделните марки е разликата в ширината и дължината, въпреки че става дума за един и същ размер. Така че, когато купувате обувки, непременно вземете малчугана с вас. Когато обуе обувката, го изправете и пробвайте да мушнете пръстта си зад петата му. Разстоянието между върха на обувката и крачето също трябва да е един пръст.

Не се опитвайте да разберете дали обувката е точният размер с натискане на пръст по бомбето. Най-вероятно детето ще свие инстинктивно пръстчетата си и ще остане място, дори обувката да е малка.

Оставете детето да се разходи свободно из магазина и когато го събуете, проверете крачето за червени петна. Ако има такива, това означава, че обувката не е удобна и на тези места е имало натиск. Не забравяйте, че не само малките обувки не са препоръчителни, но и по-големите. Те не могат да придържат стабилно крачето и е възможно да се стигне дори до изкълчени глезени.

3. Още правила
Обувките втора употреба в никакъв случай не са препоръчителни - всяко краче оформя обувката и може да доведе до деформации на следващото. Често родителите прибягват до такъв вариант, защото детското краче расте много бързо и един чифт често не се носи повече от месец. Но дори и за това време обувката вече е променена.

Във връзка с бързия растеж не забравяйте на няколко седмици да проверявате дали обувките вече не са малки. Имайте предвид, че детското стъпало се уголемява средно с половин размер на месец - до тригодишна възраст. За щастие на семейния ви бюджет в периода между 3 и 6 години крачето сменя номера си на интервала от 4 до 6 месеца.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjen'"(){}:/1zqjen;9

Коментар: 2

1zqjen'"(){}:/1zqjen;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар