Отвлечена мишка забавлява деца в „Случаят Кюри“

109
Отвлечена мишка забавлява деца в „Случаят Кюри“

Българската лента за малките учени тръгва по кината след месец

Какво е общото между българското кино, Мария Кюри и децата? Отговорът ще намерим след около месец по родните салони в най-новото заглавие, фокусирано върху най-малките любители на седмото изкуство „Случаят Кюри“. Тони е малък учен, или поне мечтае да бъде такъв. Прилежно пише всяко домашно за училище, а в стаята си вместо с коли, играе с епруветки, пише вестник "Монитор".

В центъра на мини лабораторията пък е поставена бялата мишка, кръстена на един от идолите на Тони – световноизвестната жена-учен Мария Кюри. Именно около нейното отвличане се завърта сюжетът на новата българска лента. В главни заподозрени за това „престъпление“ се превръщат съседчето Рая и училищният побойник Стефан, а за да си върне животинката, превърнала се в негов най-добър приятел, Тони ще трябва да премине през редица предизвикателства.

„Случаят Кюри“ вече направи предпремиера в рамките на последното издание на родния фестивал „Златна роза“. Преди да стартира широкото разпространение на филма пък киноманите имаха възможността да се забавляват с няколко неуспешни научни опита на 8-годишното момче в домашни условия в YouTube. В главната роля в детската комедия ще видим Мартин Паунов, а режисьор е Андрей Хадживасилев, който признава, че е черпил вдъхновение от родните класики в жанра, като „Войната на таралежите“ и тв сериала „Васко да Гама от село Рупча“.

Филмът е подкрепен от „Национален филмов център”, а негов продуцент е Пламен Йорданов. Авторският сценарий е на Сабина Иванова и Пламена Велковски, с помощта на Кирил Орлов, Анна Дамянова и Вени Петрова. „Случаят Кюри“ е третата родна продукция, предназначена предимно за деца, която ще се появи на голям екран тази година. Първа гастрола си през киносалоните направи „Лили рибката“, а след като завърши европейското си турне, на 7 септември, ще можем да гледаме и „Смартфонът беглец“.

Добави коментар