Отново за раниците

72
Отново за раниците

Да не надвишават 10% от теглото на първокласниците

Ученическата раница за първокласниците, заедно със съдържанието в нея, не бива да превишава 10% от теглото на детето, или ако ученикът тежи 25 килограма, пълната раница не трябва да е по-тежка от 2,5 килограма. Това препоръчват от асоциация "Родители" в наръчника за родители на първокласници.

В изданието се посочва, че изборът на раница е от голямо значение за здравето и правилното развитие на малките деца.

Ученическата раница за първи клас не бива да превишава и ширината на раменете на детето. Препоръчително е височината на раницата да не е повече от 30-40 сантиметра, така че да не достига краката на детето, когато е на гърба му.Ремъците на ученическата раница трябва да са с възможност за регулиране, за да може тя да се носи и когато детето е облечено само по блуза, и когато е с дебело зимно яке - без това да му създава дискомфорт. Препоръчително е също раницата да е с твърд гръб.

От асоциацията съветват родителите да избират раници в "ярки и сигнални цветове" - за безопасността на първокласниците по улиците.

За да не се стига до гръбначни изкривявания или до травми при малките ученици, родителите трябва да научат децата си да поставят раницата на маса или на чина, преди да я сложат на гърба си.

Учениците да бъдат с по два комплекта учебници на училище. Такава идея лансира министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. По думите му по този начин ще се прекрати носенето на много тежки раници.

В същото време обаче от някои училища се обявиха против идеята. Според тях тази идея е неприложима за всички ученици, защото не за всички класове има стари учебници, които са годни за ползване.Добави коментар