Отново удължиха ваканцията

56
Отново удължиха ваканцията

На места

Заради грипната епидемия на места увеличиха ваканцията на учениците. За всички училища в област Стара Загора ваканцията се удължава до 10 януари (вторник) включително.

През последната седмица се задържа висока заболяемост с епидемични стойности от грип и остри респираторни заболявания - над 330 на 10 000 души. Освен това резултатите от изследваните проби на болни лица показват наличие на циркулация на грипни щамове АH3N2, известен като Хонг Конг, и АН1N1, популярен като свински грип. Щамовете са открити при 13 от общо 24 взети проби.

С цел да се прекъсне епидемичната верига в условията на грипна епидемия и неблагоприятни климатични условия с очаквани много ниски температури, РЗИ-Стара Загора предложи на Регионално управление на образованието да се удължи ваканцията на учениците до 10 януари, включително.

9 и 10 януари ще бъдат неучебни дни и за децата в област Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Решението е взето след проведени разговори с Регионалното управление на образованието и с РЗИ. Със заповед на кмета Иво Димов до 11 януари се удължава ваканцията и в Димитровград заради многото болни и усложнената зимна обстановка.

За удължаване на ваканцията се говори и в други райони на страната. До момента обаче просветното министерство не е дало коментар по темата. Официално Министерството на образованието и науката удължи коледната ваканция на учениците до 6 януари. Това означава, че децата трябва да влязат в класните стаи на 9 януари - понеделник.

Мярката беше взета именно заради бързото разпространение на грипа, както и заради очакваното влошаване на метеорологичните условия, което уплаши директорите, че няма да могат да затоплят учебните сгради, припомня Дарик радио.Добави коментар