Отново Сурва в Перник

53
Отново Сурва в Перник

През последните петък, събота и неделя на първия месец от новата година

Перник отново ще защити славата си на европейска столица на маскарадните игри от 27 до 29 януари – тогава в града ще се състои 26-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“. Събитието е сред най-големите форуми на традиционни народни игри и обичаи с маски в Европа и света, посочва вестник "Монитор".

Провежда се традиционно в Перник през последните петък, събота и неделя на първия месец от новата година. Обикновено във фестивала участват повече от 6000 души в над 100 маскарадни групи от всички етнографски региони на страната. Както е известно, обичаят „Сурва“, който е в основата на празника, вече е в Списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. В дните на „Сурва 2017“ Перник се готви да посрещне и десетки хиляди туристи от всички краища на страната и от чужбина, които ценят традициите и древните обичаи.

Международният фестивал „Сурва“ e смятан за най-авторитетната в България и на Балканите подобна изява. Той популяризира достигнали до наши дни варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. „Сурва“ е и най-старият фестивал на маскарадните игри в страната ни. Организира се от община Перник, решението за провеждането му е взето през 1965 г., а първото му издание е през януари 1966 г. От 1985 г. фестът придобива статут на международен.

През 1995 г. Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). През 2009 г. на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обявява Перник за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Най-атрактивният акцент в програмата на феста е състезателното дефиле на маскарадни групи от страната и от чужбина. Фестивалът „Сурва” се провежда под патронажа на Министерството на културата и с неговата подкрепа.

Снимка: wikipediaДобави коментар