Отново на училище (част 1)

101
Отново на училище (част 1)

Психическа и физическа подготовка

Още едно лято преваля и през отворените врати на книжарниците вече мерваме струпаните на видно място тетрадки, чанти, моливници. Готови са да услужат на по-организираните родители да пристъпят към окомплектоване на ученическия арсенал по-отрано, а не във френетичните дни около 15-ти септември.

Стресът преди началото на учебната година

Началото на учебната година е стресиращо за всички. За по-големите ученици е край на отспиването до обяд и шляенето с приятели из моловете. За по-малките – край на колелетата, игрите в градинките между блоковете или в бабиния двор. За родителите е край на очакваните отпуски, край на свободното време, ако децата са гастролирали до момента по лагери и баби.Перспективата занапред е работа, грижи по ученика, застудяващо време. Като включим и, че по стандарт учебната година започва с неизяснени възможности за занималня, училищен стол в ремонт неясно докога, трудно постижими поръчки на някои от преподавателите и още подобни родни характерности, и ето ти достатъчно стимули за изпадане в есенна невроза.Големите са непукисти, малките - превъзбудени

По-големите ученици са понатрупали доза непукизъм към училищните проблеми, а и там имат оформена приятелска среда, която предпочитат пред домашната, затова и за по-горните класове адаптацията е по-безболезнена. Мъниците от първи до четвърти клас обаче по-трудно овладяват нагодуванието си от връщането към ранното ставане, тежките чанти, многото домашни и взискателността на класните ръководители.

Може да разпознаете сигналите на стреса по промените в поведението – отказ от подчинение, рязка смяна на настроенията, крайни реакции към дребни проблеми, неспокоен сън, отпадналост, главоболие и дори болки в корема.В този момент е много важно да помогнем на децата си в намаляване на стреса, още повече, че това ще им помогне да се научат как да контролират сами адаптацията си през следващите години.

В следващия материал ще ви дадем няколко идеи за дните преди 15-ти септември, които ще ви помогнат „обратно на училище“ да не означава „обратно към стреса“.Добави коментар