Отбиване на кърмачето

2289
Отбиване на кърмачето

Какви са правилните техники за това

Кърмата безспорно е най-подходящата храна за бебето, която му предоставя не само оптимално балансирани хранителни вещества, но и уникална имунна защита. Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат излкючително кърмени през първите 6 месеца от живота им.

Ако поради някакви причини обаче се налага да прекратите кърменето, вижте следващите съвети. Те са на доброволния консултант по кърмене към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" Росица Леондиева.

Оставени сами на себе си, повечето деца сами се отбиват между втората и четвъртата си година – тогава нуждата от кърменето естествено отпада, защото децата са развили достатъчно добре други механизми на хранене, успокояване или изразяване на емоции. Често обаче майките усещат нужда да ускорят този процес и това може да бъде съвсем нормално. Тогава различни техники могат да помогнат на детето да приеме промяната по-лесно.

Преди да вземете окончателно решение за отбиване, е добре да обмислите ситуацията, в която се намирате и дали именно кърменето е това, което трябва да се промени. Имайте предвид също, че децата рядко се отбиват сами, особено през първата година от живота си. Ако вашето кърмаче изведнъж отказва да суче, на тази възраст това не е сигнал, че то се отбива.

Обикновено в тези моменти има проблем, който му пречи да суче – това може да е както разболяване, така и емоционален стрес. Добре е в тези ситуации да потърсите причината за поведението на детето и да работите за връщането на кърменето към нормалния ви ритъм.

Когато и да се случава отбиването, е важно, доколкото е възможно, това да бъде плавен процес, който да даде на вашето дете достатъчно време, за да свикне с промяната. Това ще бъде от полза и за вас, тъй като гърдите ви ще имат възможност да се нагодят плавно към по-малко количество кърма и така ще избегнете опасността от препълване или запушвания.

В процеса на отбиване може да се сблъскате с различни трудности, в зависимост от възрастта на бебето. Как да се справите с тях и да ги преодолеете с минимален стрес за вас и вашето дете?

Бебе от 0 до 6 месеца

Добре е отбиването в тази възраст да бъде последната стъпка, след като всички други опции са изчерпани. Когато това е неизбежно, отбиването на бебето ще бъде процес на заменяне на кърмата с донорска кърма или мляко за кърмачета. Най-честитите затруднения, които майките срещат в тази ситуация, са нежелание за хранене от шише и съпротива срещу вкуса на новото мляко.

Ако бебето ви отказва да се храни с шише, може да опитате в началото да предлагате кърма от шише – така познатият вкус на кърмата може да го привлече към новия начин на хранене. Експериментирането с различни накрайници понякога също помага да намерите „вашия” вид. Възможно е храненето с шише да минава по-лесно, ако се разхождате, догато храните бебето.

Решение е също и някой друг да нахрани бебето с шише първите няколко пъти – ако то може да помирише вас и кърмата ви, е възможно това да го разстройва и храненето ще бъде по-трудно. Опитайте съвсем различна обстановка за хранене (в друга стая, навън, ако времето го позволява) – така бебето ще си изгради нов модел на хранене и може по-лесно да свикне с промяната.

Различната поза също може да помогне – може да пробвате дали детето ще приеме шишето по-лесно, ако седи в столче/шезлонг срещу вас, а не гушнато като за кърмене. Когато обаче детето свикне с шишето, е важно да продължавате да го прегръщате като за кърмене – физическият контакт с вас продължава да е насъщно необходим за детето.

Както и да храните бебето е важно да запазите близкия контакт с него по време на хранене – нека и сега бебето да бъде гушнато и усеща близостта ви. Тези моменти, освен изпълнени с много нежност, са и важен стимул за развитието на детето.

Очаквайте продължение на статията със съвети за отбиване на бебето след навършване на шест месеца.Добави коментар