Отбиване на кърмачето 3

674
Отбиване на кърмачето 3

Дете от 1 до 3 години

Кърмата безспорно е най-подходящата храна за бебето, която му предоставя не само оптимално балансирани хранителни вещества, но и уникална имунна защита. Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат излкючително кърмени през първите 6 месеца от живота им.

Ако поради някакви причини обаче се налага да прекратите кърменето, вижте следващите съвети. Те са на доброволния консултант по кърмене към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" Росица Леондиева.

Дете от 1 до 3 години

Повечето майки са на мнение, че началото на този период (от 1 до 2 години) е най-трудният период за отбиване, тъй като детето все още изпитва силна нужда от „бебешката” привързаност към мама и към кърменето и няма добре развити компенсаторни механизми за близост, утеха и комфорт. Това в никакъв случай не значи, че няма да можете да отбиете своето дете – просто това може да отнеме повече време или усилия от ваша страна. Добре е да се подготвите и заредите с много търпение, нежност и изобретателност. Използвайте няколко техники.

Съкратени кърмения - опитайте се да съкратите кърменето, като предварително направите уговорка „ще сучеш, докато изпея песничката (преброя до 20 и т.н)”. Тази тактика може да има променлив успех, в зависимост от настроението на детето – ако то е гладно или иска да заспи, едва ли ще имате успех, но в някои случаи детето ще се задоволи само с такова кратко „потвържение на близостта”.

Разсейване – много често децата искат да сучат от скука и предлагането на нещо по-интересно в замяна се приема с охота. Можете да се „въоръжите” с различни книги, игри, или играчки, които да използвате в тези ситуации. Много често таткото влиза успешно в ролята на такова разсейване. Добра идея е да организирате гостувания с други дечица, които също ще ангажират внимението на детето ви.

Разходка – това е много силен разсейващ фактор за повечето деца. Ако времето позволява, може да прекарвате възможно най-много време навън. Отлагане – когато детето е по-голямо, е възможно да започнете да отлагате кърменето – „след като се приберем вкъщи” или „когато довършим подреждането”.

„Правила за кърмене”
– може да опитате да въведете някои правила за кърмене – „може да се кърмим само вкъщи/ в спалнята” или „може да се кърмим само, когато навън е тъмно”. Налагането на тези правила може да не бъде лесно в началото, но постепенно децата се примиряват с новите условия.

Храна – дори и на тази възраст, децата често искат да сучат, защото са жадни или гладни. Опитайте се да предлагате разнообразни здравословни закуски и напитки между храненията още преди детето да се е сетило за кърмене (понякога е трудно да го отклоните, ако вече се е стигнало до там).

Вече описаните техники са ефективни, но изискват известен период от време, за да доведат до финалното отбиване. Ако имате наложителна нужда да отбиете по-бързо, е възможно те да не ви помогнат особено. Важно е добре да прецените доколко реална е тази наложителна нужда за отбиване, тъй като рязкото отбиване, особено в тази възраст, може да бъде много обременяваща за малкото дете – възможно е то да се чувства объркано, излъгано или отхвърлено. Каквото и да ви се наложи да приложите, е важно да запомните, че ще имате нужда от цялата любов и нежност, за да компенсирате тези силни чувства у детето.

„Горчивото” мляко – много майки изполват този метод на рязко отбиване, като намазват гърдите си с нещо особено горчиво, което да отблъсне детето от кърменето. Имайте предвид, че някои деца са достатъчно съобразителни, за да „заобиколят” измамата, като изтрият горчивото и продължат да сучат, други просто се примиряват с лошия вкус и продължават. Не бива да забравяте, че този метод на отбиване може да остави у детето чувство за измама ли несигурност, защото изведнъж то губи много ценно.

Раздяла – това също е често използван метод за рязко отбиване – майката заминава и когато след известен период от време се върне, се очаква детето вече да е отбито. За съжаление, често децата не забравят толкова лесно и търпеливо чакат мама, за да си поискат пак сукане. Така има голям вероятност и вие, и вашето дете да изживеете ненужен стрес.

Просто кажете НЕ – понякога майките избират този метод на отбиване, след като за дълъг период от време никоя от техниките на плавно отбиване не е дала резултат, тяхната решителност става непоколебима и просто обявяват: „това беше, край”. Нужна е доста енергия за засейване, обясняване и утешаване на детето в такаква ситуация, но обикновено след няколко седмици всичко вече е забравено.

Вижте и препоръките и техниките, които се прилагат при отбиване на кърмачето под шестмесечна възраст и от шест до дванайсет месеца.Добави коментар