Отбиване на кърмачето 2

561
Отбиване на кърмачето 2

Бебе от 6 до 12 месеца

Кърмата безспорно е най-подходящата храна за бебето, която му предоставя не само оптимално балансирани хранителни вещества, но и уникална имунна защита. Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат излкючително кърмени през първите 6 месеца от живота им.

Ако поради някакви причини обаче се налага да прекратите кърменето, вижте следващите съвети. Те са на доброволния консултант по кърмене към Националната асоциация "Подкрепа за кърмене" Росица Леондиева.

Бебе от 6 до 12 месеца

Щом сте кърмили вашето бебе през първите 6 месеца на неговия живот, вие сте осигурили много добър и задравословен старт на неговото хранене. Пътят към твърдите храни обаче едва сега започва и за известен период (който може да продължи до годинката), млякото ще остане много важен източник на калории и хранителни вещества за вашето дете.

Освен това, порасналото бебе започва да става все по-подвижно, да достига все повече различни предмети (или пода) и много от тях се озовават в устата му. Ето защо кърмата ще продължи да има много важна роля в неговото израстване – както като храна, така и като защитник срещу бактерии и вируси от околната среда. Затова си струва да премислите отново възможността да продължите кърменето на вашето бебе.

Ако отбиването е финалното ви решение, е добре да имате предвид, че във възрастта от 6 до 12 месеца отбиването включва както захранване с твърди храни, така и заместване на млечните хранения с мляко за кърмачета.

Не забравяйте, че много деца в тази възраст си остават предимно „експериментатори” по време на хранене и буквално опитват по няколко лъжички и едва по-късно стават истински „консуматори”, които съумяват да се нахранят на масата. За това е важно да следите млечните хранения на вашето дете.

На тази възраст е възможно да прелагате мляко на вашето дете както с шише с биберон, така и с чашка. Ако бебето използва шише с биберон, едва ли ще ви бъде трудно да му предлагате и млякото по този начин. Ако е достатъчно голямо, за да се справя добре с чашката, можете директно да преминете към този начин на хранене.

Вижте и препоръките и техниките, които се прилагат при отбиване на кърмачето под шестмесечна възраст.Добави коментар