От бисерите: Левски бил сирак

140
От бисерите: Левски бил сирак

Според кандидат-студентите

„Левски е роден и израсъл без майка и без баща” и „Някои хора са произлезли от Адам и Ева, а други – от маймуните”. Това са малка част от тазгодишните бисери, сътворени от кандидат-студенти по време на най-масовия предварителен изпит по български език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”.

Те лъснали на последната задача, при която изтеглената тема била „Няма значение откъде тръгваш, ако знаеш къде отиваш”, а авторите им се сдобили директно със заслужени двойки. Условието към абитуриентите било да напишат около 2-3 страници свободен текст.

Повечето от кандидат-студентите разбрали правилно темата, като дори се опитвали да използват изучаваната в училище литература. Някои от желаещите да учат висше обаче се провалили с гръм и трясък, демонстрирайки както липса на елементарна обща култура, така и повърхностни разсъждения.

Явен пример за това е шокиращото умозаключение, направено от кандидат-студент, че „Все по-малко хора вече са мотивирани за духовен израстък”. Друг от младежите написал, че „Човек без цел е като книга без букви – празен отвътре”, а трети решил да разсъждава върху мечтите на героинята си, описвайки я по следния начин: „Нейните мечти били безкрайно дълги”.

Други стигнали до философски висоти с бисерите: „Животът е една игра, от която никога не излизаш жив” и „Човек се намира в непрекъсната борба с околностите” Техен колега пък написал: „Когато мисловният перипет е пречупен, всичко остава на заден план”. Друг абитуриент измъдрил дори определение за това що е мечта: „Мечтите могат да бъдат два вида: колосани и прагматични”.

Имало и някои, които се опитали да докажат тезата си с факти от историята на България: „Ивайло е бил един обикновен скотовъд”. Левски също присъствал в разсъжденията на част от младежите, които смело го цитирали, но погрешно: „Героите са станали такива, защото са казали: „Ако губя нещо от мен, губя само себе си”.

Част от завършилите гимназия вмъкнали в темата си по български език оригиналното „Всички ние имаме сърце, глава и някои други органи”, посочва вестник "Монитор". Друг от кандидат-студентите е съвсем прям с гениалното си умозаключение, че „Пример за темата е, когато човек отива до тоалетната. Тогава наистина няма значение откъде идва, важното е къде отива и да отива бързо, че иначе - лошо!”.Добави коментар