От бебе до пораснало дете

127
От бебе до пораснало дете

Какво ви очаква по пътя

Излизането от бебешката фаза и настъпването в значително по-независим период от живота на хлапето е сериозно изпитание и за самите родители. И вие, заедно с детето, научавате нови и нови неща и за себе си, и за него. Придобивате неподозирани умения и се изправяте пред неочаквани проблеми. За какво да сте подготвени?

Да знаете кога бебето ви вече не е бебе

Първата проява на самостоятелност, независимо колко относителна е тя, трябва да е достатъчен знак за вас. Може да става въпрос за отказ от кърмене, за внезапно решение на детето да спи само, първите самостоятелни крачки и т.н. Без значение каква точно ще е проявата, ще я познаете по увереността и вълнението на вече порасналото дете.

Новото поведение

Най-изненадваща за повечето родители е тоталната промяна в поведението на детето, при това случваща се в рамките на минути. Усещането е, че в детето ви изведнъж са започнали да се борят множество и тотално различни една от друга личности. Преходът от пасивност към агресия, от радост към гняв, от „искам” до „не искам” не просто не е плавен - той е шокиращо рязък.

В този период започват и т.нар. мании на мъника - ако реши, че харесва влакове, например, ще спи и яде с такава играчка, ще вижда и търси само това. И в това няма нищо притеснително - експертите приемат тези мании като първи важни сигнали за развиване на личността и индивидуалните й интереси.

Вече не сте толкова нужни

Детето ви вече не просто ходи, то тича с всички сили и максимално далеч от вас, въпреки паниката в очите ви. Това определено не е най-приятното родителско изживяване, да не говорим колко е трудно. Но няма две мнения по въпроса - тук е моментът да „пуснете” детето си, да преглътнете идеята, че то вече не се нуждае от вас така силно, както преди и трябва да му дадете свобода да се развива, да опознава всичко, което го интересува, да разбере какво, всъщност, го интересува.

Освен това, само защото бебето ви вече е „голямо”, не бива да решавате, че сте спрели да сте важни за него - то има нужда да сте наблизо. Вярно е, че вече ще спазва почетна дистанция, доказвайки самостоятелността си, но все още няма да ви изпуска от поглед нито за миг.Добави коментар